Linkovi

FBI: Mladić iz Ohaja planirao napad na Kapitol Hilu


Kristofer Li Kornel iz Ohaja optužen je da je pripremao napad na službenike i policiju na Kapitol Hilu.
Kristofer Li Kornel iz Ohaja optužen je da je pripremao napad na službenike i policiju na Kapitol Hilu.

Federalni agenti uhapsili su Kristofera Kornela iz Ohaja pod optužbom da je planirao da detonira bombe kućne izrade u američkom Kapitolu i puca na službenike Kongresa i policiju oko zgrade.

Kristofer Kornel je uhapšen u sredu, odmah pošto je kupio dve poluautomatske puške i municiju u jednoj prodavnici oružja u Sinsinatiju. Optužen je pred federalnim sudom za posedovanje oružja i pokušaj ubistva službenika američke vlade.

Prema sudskim dokumentima, Kornel je navodno rekao jednom doušniku FBI-a da članove Kongresa smatra neprijateljima. Kako se navodi, takodje je planirao da puca u ljude u blizini zgrade.

Dokumenta kažu da je Kornel verovao da će tim napadom iskazati podršku Islamsku državi, i da je bio u kontaktu sa ljudima u inostranstvu u vezi sa tom zaverom.

FBI navodi da je Kornel na svom kompjuteru takodje imao video snimke sa džihadističkom propagandom kao i upustvima za pravljenje bombi.

U medjuvremenu, 21-godišnjem Šeltonu Tomasu Belu, stanovniku Floride, izrečena je 20-godišnja kazna zatvora zbog pokušaja da se pridruži islamskim ekstremistima na Bliskom istoku. Sekretarijat za pravosudje navodi da je Bel regrutovao maloletnika, čije ime nije saopšteno, da zajedno sa njim ode u Jemen. Dvojica su uhapšena u Jordanu, odakle su deportovani u SAD.

XS
SM
MD
LG