Linkovi

Udarna grupa SAD kreće prema Severnoj Koreji


Američki mornarički lovac F-18 sleće na nosač aviona USS Karl Vinson, nakon rutinske patrole u spornom Južnom kineskom moru, 13. marta 2017. (AP Photo/Bullit Marquez)

Sjedinjene Države šalju udarnu grupu ka Korejskom poluostrvu kako bi učvrstile američko prisustvo na tom području i kako bi poslale poruku Severnoj Koreji, koja je ove nedelje izvela još jedno probno lansiranje balističke rakete, uprkos rezolucijama Saveba bezbednosti Ujedinjenih nacija koje zabranjuju takva lanisiranja.

Udarna grupa Karl Vinson posetila je Singapur, a prema planu je trebalo da otplovi dalje ka Australiji, kada je Pacifička komanda SAD naredila da se umesto toga brodovi pošalju na sever.

"Brodovi Treće flote operišu sa svrhom očuvanja interesa SAD u Zapadnom Pacifiku", rekao je za Glas Amerike komandant Dejv Benham, direktor medijskih operacija za Pacifičku komandu Treće flote SAD.

"Pretnja broj jedan u regionu nastavlja da bude Severna Koreja, zbog nemarnog, neodgovornog i destabilizujućeg programa raketnih proba i unapređenja trke za povećanjem nuklearne sposobnosti".

Udarnu grupu uključuje i svog imenika, nosač aviona USS Karl Vinson, kao i tri razarača naoružana navodećim raketama.

Severna Koreja prkosi upozorenjima

Pjongjang je više puta prkosio međunarodnim upozorenjima o izvođenju raketnih proba i testiranju nuklearnih uređaja.

U nedelju, državni mediji citirali su severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova koje obećava pojačanje odbrane zemlje, kako bi se ona zaštitila od vazdušnih napada poput onih koje su SAD izvele protiv Sirije protekle sedmice.

Zvaničnik kome nije navedeno ime rekao je Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (CNA) da su vazdušni napadi "apsolutno neoprostivi" i da Pjongjang opravdano ima nuklearno oružje.

Severnokorejski zvaničnici, uključujući i lidera Kim Džong Una, učestalo su najavljivali da se približava trenutak testa intekontinentalne balističke rakete ili nečeg sličnog, možda već 15. aprila, na 105. rođendan osnivača Severne Koreje, tj. na dan koji se slavi kao "Dan Sunca".

Američki predsednik Donald Tramp nije još izneo jasnu strategiju u vezi sa odnosom prema ovoj izolovanoj naciji, ali je kritikovao politiku "strategijskog strpljenja" koju je prethodna administracija SAD sprovodila spam napora Severne Koreje da razvije sposobnost za izvođenje dalekometnog nukelarnog udara. Tramp je takođe pozvao Kinu, jednu od nekoliko nacija koje imaju jake veze sa Pjongjangom, da preduzme snažnije akcije kako bi suzbila ove nuklearne ambicije.

Ranije ovog meseca, Tramp je sugerisao da bi SAD mogle da preduzmu unilateralne akcije, ukoliko Kina ne bude voljna da učini više.

"Ukoliko Kina ne bude rešila Severnu Koreju, mi ćemo", rekao je Tramp za Fajnenšl tajms 2. aprila. "Kina će ili odličiti da nam pomogne oko Severne Koreje, ili neće. Ukoliko to urade, to bi bilo vrlo dobro za Kinu, a ako ne urade, neće biti dobro ni po koga".

Sporazum SAD-Kina

Prema izveštajima, Tramp je diskutovao o Severnoj Koreji sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom prvog sastanka njih dvojice protekle nedelje na Floridi. Državni sekretar SAD, Reks Tilerson, rekao je da su se dva lidera složila da je tema naoružavanja Pjongjanga dostigla vrlo ozbiljnu fazu, mada nije bilo detalja o tome kakve bi akcije koja od dve nacije mogla da preduzme kako bi suzbila program.

Trampovi savetnici za nacionalnu bezbednosti zaokružili su pregled opcija koje stoje na raspolataju SAD u pokušaju suzbijanja severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa. To uključuje ekonomske i vojne mere, ali naginje više ka sankcijama i povećavanju pritiska na Peking da obuzda svog povučenog suseda.

Iako opcija preventivnih vojnih udara na Severnu Koreju i dalje nije skinuta sa stola, pregled daje prioritet manje rizičnim potezima i sklanja naglasak sa direktne vojne akcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG