Linkovi

U vatrogascima rade 33 žene


Žene vatrogasci u Srbiji (Foto: MUP Srbije)
Žene vatrogasci u Srbiji (Foto: MUP Srbije)

Uprava za vanredne situacije u Beogradu u svom kolektivu ima 33 koleginice raspoređene u 16 Vatrogasno spasilačkih jedinica koje su svakodnevno sa svojim kolegama spremne da se suoče sa vatrenom stihijom i drugim elementarnim nepogodama.

Svaka žena prolazi obuku i osposobljavanje za vatrogasca u sklopu kursa koji traje tri meseca, objavljeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Sama činjenica da pripadnici Sektora za vanredne sitacije, spašavaju nečiji život i imovinu je od neprocenjivog značaja. Biti u službi građana i pomagati ljudima u nevolji je glavni motiv i razlog opredeljenja za ovaj posao," kažu dame vatrogasci.

Pripadnica Vatrogasno spasilačke brigade Beograd Ana Ivković kaže da je odrasla sa željom da jednog dana postane vatrogasac.

"Otac mi je bio vatrogasac pa sam gledajući njega i ja zavolela taj posao. Čim se pružila prilika, konkurisala sam i evo me u vatrogasno spasilačkoj brigadi već pet godina," navela je Ivković.

Njena koleginica Jelena Savić navela je da vatrogasci funkcionišu kao jedna velika porodica, jer zbog smenskog rada više vremena provode sa kolegama nego sa svojim porodicama.

"Pre svega posao zahteva jasnu i dobru komunikaciju jer je u ovom poslu najvažniji timski rad. Naravno, tu je i velika zaštita od strane kolega kada smo na intervencijama," rekla je Savić.

Ona kaže da u ovako odgovornom poslu nema mesta greškama, koje mogu imati kobne posledice.

"Najteže je kada nekome pored svega učinjenog ne možemo da pomognemo. Na takve stvari niko od nas ne može da ostane imun," ukazala je ona i dodala da su jako stresne intervencije u saobraćaju, posebno ako ima dece.

Njena koleginica Sanja Trebaljevac ukazala je da je tokom karijere bilo dosta teških trenutaka, posebno kada su bile poplave u Obrenovcu ili veliki požari.

"U poslednje vreme jedna od najtežih trenutaka za mene, ali i za celu vatrogasno - spasilacku službu bio je gubitak kolege Milana Rmuša“, kaže Trebaljevac.

Milan Rmuš učestvovao je u akciji gašenja požara u fabrici "Avala Kartonka" na Adi Huji u avgustu kada je teško povređen. Sa opekotinama na više od 60 odsto tela, primljen je na Vojnomedicinsku akademiju, ali je podlegao povredama posle nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG