Linkovi

U Vašingtonu počinje samit o nuklearnoj bezbjednosti


Predsjednik SAD želi da se nuklearni materijali i postrojenja obezbijede

U Vašingtonu počinje samit predsjednika i šefova vlada više od 40 država, koji bi trebalo da razgovaraju o bezbjednosti nuklearnih arsenala i postrojenja. Domaćin skupa, predsjednik SAD Barak Obama smatra da je najveća prijetnja bezbjednosti Sjedinjenih Država - mogućnost da se teroristi dokopaju nuklearnog naoružanja.

Obama se u nedjelju sastao s jednim brojem učesnika samita. Razgovarao je najprije s čelnicima Indije odnosno Pakistana, potom Kazahstana i Južne Afrike. Novinarima je kazao da teroristi al-Kaide neprestano nastoje da se domognu nuklearnog naoružanja.

“Ukoliko se to dogodi globalna bezbjednosna situacija promijenila bi se iz korijena”, smatra Obama koji je uvjeren je da se al-Kaida ne bi libila iskoristiti nuklearno oružje.

Američki predsjednik očekuje da će na dvodnevnom samitu dobiti podršku drugih za inicijativu i napore da se u naredne četiri godine osigura bolje obezbjeđenje nuklearnih materijala i opreme. Prije oficijelnog dijela samita američki predsjednik bi trebalo da razgovara sa čelnicima Jordana, Malezije, Jermenije i Kine.

Dolazak na samit u američkoj prijestonici otkazao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Umjesto njega, prisustvovaće ministar za resor atomske energije. Netanjahu je nedolazak obrazložio osjećajem da bi eventualni nuklearni arsenal njegove zemlje mogao postati centralna tema skupa.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je najavio da će u Vašingtonu pokrenuti pitanje izraelskog nuklearnog programa, koji – po Erdoganu – svijet ignoriše. Premijer Turske, koja je nakon nedavnog usvajanja kongresne rezolucije o genocidu u tursko-jermesnkom konfliktu početkom 20. Vijeka, povukla svog ambasadora iz Vašingtona – trebalo bi da se sa američkim predsjednikom sastane u utorak.

Sjeverna Koreja, Iran i Sirija nisu pozvane na samit.

Državni sekretar Hilari Klinton kazala je da nova američka nuklearna strategija predviđa snažne mehanizme odvraćanja, koji su jasno definisani.

Revidirana nuklearna strategija Sjedinjenih Država, objavljena prije nekoliko dana, zabranjuje američkoj vojsci odgovor nuklearnim oružjem – ukoliko je napadnuta od zemlje koja nema nuklearni arsenal.

Nuklearno oružje moglo bi se, shodno strategiju, upotrijebiti protiv onih zemalja koje ne poštuju sporazum UN o zabrani proliferacije nuklearnih materijala.

XS
SM
MD
LG