Linkovi

U UN pregovori o zabrani nuklearnog oružja, SAD i ostale velike sile bojkotuju


Ambasadorka Sjedinjenih Država u UN, Niki Hejli, ispred Generalne skupštine u sedištu Ujedinjenih nacija, 27, mart 2017. (AP Photo/Seth Wenig)
Ambasadorka Sjedinjenih Država u UN, Niki Hejli, ispred Generalne skupštine u sedištu Ujedinjenih nacija, 27, mart 2017. (AP Photo/Seth Wenig)

U Ujedinjenim nacijama u ponedeljak su počeli pregovori o međunarodnoj zabrani oružja, čemu se protive zemlje koje već poseduju nukelarno naoružanje.

Zagovornici zabrane vide nuklearno oružje kao predtnju globalnoj bezbednosti i upozoravaju da bi upotreba tog oružja mogla imati katastrofalne posledice. Više od 120 zemalja glasalo je prošle godine u korist početka takvih razgovora.

Visoki predstavnik UN-a za razoružanje, Kim Von Suu, rekao je da nuklearno oružje predstavlja "egzistencionalnu pretnju po čovečanstvo" i da potreba razoružanja nikada niej bila tako hitna.

"Beskonačna trka u nuklearnom i nenuklearnom strategijskom naoružanju neće stvoriti bezbednost, već pre ima potencijal da izazove novu destabilizirajuću trku i da pogorša regionalne i globalne tenzije", rekao je on.

Sjedinjene Države, Velika Briranija, Francuska i oko 20 drugih nacija zajedno su se u ponedeljak usprotivile zabrani. Rusija i Kina takođe su protiv predloženog sporazuma i ne učestvuju u razgovorima.

Ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, rekla je u ponedeljak da zvaničnici treba da budu "realistični" po pitanju bezbednosnih pretnji i da im je posao da učine da im ljudi budu sigurni.

"Kao majka, kao ćerka, ne postoji ništa što želim više za svoju porodicu nego svet bez nuklearnog oružja, ali treba da budemo realistični. Da li postoji iko ko veruje da bi Severna Koreja pristala na zabranu nuklearnog oružja", upitala je Hejli.

Predstavnik Japana, Nobušige Takamizava, takođe je pomenuo Severnu Koreju, rekavši da nedavni nuklearni i testovi balističkih raketa predstavljaju "neposrednu pretnju po bezbednost", kako regiona, tako i sveta.

Govoreći pored Hejli, francuski ambasador u UN, Aleksis Lamek, rekao je da je da u postojećem kontekstu, "naše zemlje nastavljaju da se oslanjaju na nuklearno zastrašivanje, zbog bezbednosti i stabilnosti".

Britanski ambasador u UN, Metju Rajkroft, dodao je da zabrana nuklearnog oružja ne bi sama doprinela međunarodnoj bezbednosti i transparentnosti među zemljama koje imaju nuklearno oružje i da se neće baviti tehničkim izazovima potvrde da ga vlade sprovode.

Ukoliko se članice UN slože oko sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, on bi obavezivao one zemlje koje bi ga ratifikovale.

Ali Beatris Fin, izvršna direktorka Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja, rekla je u ponedeljak da bi zabrana ipak bila važna.

"Sporazum bi imao uticaj, čak i na zemlje koje u njemu ne učestvuju, time što bi postavio međunarodne norme ponašanja i uklonio politički prestiž koji je u vezi sa nuklearnim oružjem", rekla je Fin.

XS
SM
MD
LG