Linkovi

U sredu počinje Beogradski bezbednosni forum, Palmer otkazao dolazak


Naziv ovogodišnjeg skupa: "U težnji za pravdom u podeljenom svetu"
Naziv ovogodišnjeg skupa: "U težnji za pravdom u podeljenom svetu"

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer otkazao je dolazak na deveti Beogradski bezbednosni forum (BBF), koji počinje sutra i trajaće do 18. oktobra. Za sada nisu navedeni razlozi zbog kojih je američki zvaničnik otkazao posetu Beogradu.

Na zvaničnom otvaranju će, kako je najavljeno, govoriti nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan Suzane Šic, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, kao i bivši francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni.

Tokom tri dana biće reči o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina posle velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu.

Na forumu koji se ove godine održava pod nazivom "U težnji za pravdom u podeljenom svetu", govoriće i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Andrea Oricio, general Milan Mojsilović, načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Robert Briger, načelnik odbrambenog štaba u Ministarstvu odbrane Austrije, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper, generalni sekretar Bledskog strateškog foruma Peter Grk.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Od prvog izdanja u 2011. godini, BBF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

XS
SM
MD
LG