Linkovi

Nova četiri slučaja koronavirusa, u Srbiji ukupno 35, zatvorena granica sa Rumunijom


Ulice u Beogradu 13.marta 2020. godine u vreme korona virusa, Foto: VOA
Ulice u Beogradu 13.marta 2020. godine u vreme korona virusa, Foto: VOA

Tokom petka, u Srbiji su registrovana četiri nova slučaja obolevanja od korona virusa, tako da sada ima ukupno 35 pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do večeras u 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od jutros u osam časova do večeras u 18 časova testirani su uzorci 25 osoba, od kojih su četiri bila pozitivna, a 21 negativan.

Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih troje za sada ne pokazuje simptome, dok jedan ima umerene simptome i u stabilnom je stanju, navodi se u sapoštenju na sajtu te institucije.

Na intenzivnoj jedinici u Kliničkom centru Vojvodine, formiranoj za lečenje pacijenata od korona virusa, leče se tri pacijenta,od kojih je jedan u teškom stanju i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, izjavila je danas direktorka KC Vojvodine Edita Stokić.

Ona je naglasila da je četvrti pacijent otpušten na kućno lečenje pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje se prati, prenose beogradski mediji.

"Prvi pacijent je ujedno i prvi koji otkriven na teritoriji Srbije i on je hemodinamski stabilan. Njegovo stanje prati se 24 sata i on je u blagom pobiljšanju. Drugi pacijent nije, kako je preneto, u pogoršanju, ali je u teškom opštem stanju, na mehaničkoj ventilaciji i njegovo stanje prati se 24 sata. Juče je evindetirano prisustvo još jednog pacijenta, koji je hospitalizovan na klinici za intenzivne bolesti", objasnila je Stokić.

Na pitanje da prokomentariše lažne informacije u medijima, poput toga da je pacijent iz Kikinde u KC Vojvodine preminuo, ona je rekla da je KC Vojvodine opterećen takvim informacijama i da to otežava njihov rad, naglasivši da je pacijent u teškom opštem stanju.

"Ističem potrebu za najvišim nivoom socijalne odgovornosti, kako prema zdravstvenim radnicima, posebno pacijentima i članovima njihovim porodicama. Širenje lažnih informacija nama otežava posao, mi treba da se bavimo strukom i lečimo pacijente", rekla je Stokić.

Poslednje mere zbog koronavirusa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević naložio je danas svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta, kao jednu od mera zaštite protiv širenja korona virusa.

Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike”, naveo je Ðorđević u saopštenju dostavljenom medijima.

Ulice Beograda su osetno prazniije zbog koronavirusa, Foto: VOA
Ulice Beograda su osetno prazniije zbog koronavirusa, Foto: VOA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je u toku testiranje sistema za nastavu od kuće, ukoliko u jednom trenutku struka bude rekla da škole treba da se zatvore zbog novog korona virusa.

Ona je rekla da je imala sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem i njegovim timom, na kojem je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema učenja na daljinu i otklone eventualne smetnje.

"Mi od 2017. godine radimo na uvođenju digitalnih nastavnih sadržaja, digitalnih udžbenika i učionica u sve škole u Srbiji. Krenućemo u testiranje da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje", rekla je Brnabić.

Zatvara se granica prema Rumuniji

Srbija će zatvoriti granicu prema Rumuniji, jer postoji mogućnost da odatle dođe do uticaja na širenje epidemije korona virusa, najavio je u petak predveče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se to radi zato što se ne želi da bude bilo kakvog iznenađenja, jer se o "korona virusu razmišlja iz sata u sat" i "prati se situacija da bi mogle da se donesu odluke".

XS
SM
MD
LG