Linkovi

U Srbiji više od 10 hiljada obolelih, još četiri preminula pacijenta


Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut, Foto: video garb
Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut, Foto: video garb

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 89 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 10.032, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

U poslednja 24 sata preminule su još četiri osobe, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 213.

Od poslednjeg izveštaja testirani su su uzorci 5.728, a od početka epidemije sprovedena su ukupno 134.533 testa. Hospitalizovano je 1.437 pacijenata, od kojih su 43 na respiratoru, a oporavila su se 2.732 pacijenta.

Otvaranje granica i testiranje

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je objasnila da što se tiče mera kada se budu otvorile granice, one zavisiti od drugih država, a da će na ulasku u Srbiju biti potreban negativan test koji nije stariji od 72 sata.

"Ovih dana će se preciznije znati sve, a ipak ništa ne može lične mere zaštite da zameni i i dalje je potrebno da budemo oprezni jer virusa i dalje ima te treba da se ponašamo u skladu sa tim“, rekla je ona.

Kisić je rekla za TV Prva da još ne postoji mogućnost komercijalnog testiranja kod nas, već samo o trošku države, ali da veruje da će i to biti dostupno onda kada se za to iskaže potreba, odnosno prevashodno za putnike u međunarodnom saobraćjaju.

Do uspostavljanja letova koji su najavljeni od 18 . maja, verovatno će biti definisani i ti uslovi, dodala je.

Upitana za cenu testova, ona je kazala da še to sada ne zna, ali da veruje da će biti najniža moguća u zavisnost od toga koliko je država uložila sredstva za njihovu nabavku.

XS
SM
MD
LG