Linkovi

U Srbiji 99 preminulih, predsednik ne ukida policijski čas za Uskrs


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Foto: video grab

Za poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još pet osoba, čime je ukupan broj povećan na 99, saopštio je na konferenciji za medije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Do danas u 15 sati potvrđeno je novih 408 slučajeva Kovid 19, dok su preminule su dve osobe muškog pola i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 69 godina,

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 2.880 osoba od kojih je 408 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 3.245 pacijenata, a na respiratoru je njih 128.

Do 15 časova 15. aprila 2020. godine u Republici Srbiji testirano je ukupno 26.278 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U domovima za stare je pozitivno 243 korisnika na korona virus i 32 radnika, a kada je reč o zdravstvenim radnicima njih 557 su zaraženi, rekao je Lončar.

"Trenutno je 360 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju", dodao je ministar.

Kako je naveo, na Torlaku je laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno od kovida, pošto imaju dva negativna testa na korona virus.

Ukidanje mera kada brojih počne da pada

Ministar Lončar kaže da je za ukidanje mera važno da broj novoobolelih počne da pada, da pada dve nedelje, i da padne ispod pet procenata.

"Da broj novoobolelih krene da pada, da dve nedelje taj broj opada i da padne ispod pet odsto, da bismo mogli da kažemo da imamo rezultat i da imamo ono što želimo", rekao je Lončar na pres konferenciji na pitanje koliko inficiranih na dnevnom nivou bi trebalo da imamo da bismo konstatovali da smo pobedili Kovid 19.

Kako je rekao, do tada moramo da budemo maksimalno koncetrisani, da se sprovode mere, od kojih je osnovna - da nema kontakata.

"To je jedina stvar koja može dati rezultat", naglasio je Lončar.​

Za Uskrs na snazi policijski čas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je patrijarhu SPC Irineju, u telefonskom razgovoru, da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa. Sinod SPC je u pismu vlastima pre nekoliko dana zatražio da vernicima na Uskrs bude omogućeno da prisustvuju liturgiji.

Vučić je u istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh i istovremeno izrazio uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa Kovid-19, navodi se u saopštenju predsedništva.

Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji", rekao je Patrijarh Irinej, navodi se u saopštenju.

Beograd: Građani uoči najdužeg policijskog časa zbog koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG