Linkovi

U Srbiji 83 novozaraženih, jedna osoba preminula


A man reacts while getting a coronavirus disease (COVID-19) swab test in Belgrade, Serbia, Aug. 12, 2020.
A man reacts while getting a coronavirus disease (COVID-19) swab test in Belgrade, Serbia, Aug. 12, 2020.

U Srbiji je u poslednja 24 sata, do nedelje u 15 sati, registrovano 83 novoobolelih od koronavirusa od 4.356 testiranih, dok je jedna osoba preminula, što je ukupan broj umrlih podigao na 711, objavljeno je na zvaničnom državnom sajtu covid19.rs.

Na respiratorima se nalazi 48 ljudi.

Kon: Stanje u Srbiji daleko od povoljne

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da je u Srbiji stanje daleko od povoljne epidemiološke situacije i apelovao na građane da i dalje sprovode mere kako bi se sprečila povećana aktivnost virusa.

"Broj koji se testira u kovid ambulantama Beograda na dnevnom nivou zbog sumnji na kovid ne opada poslednje dve nedelje. Sa povratkom putnika iz inostranstva i polaskom u školu moguće je da dođe do povećane aktivnosti virusa", napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu, prenosi FoNet.

Upozorio je da se mere zato moraju sprovoditi, posebno zabrana okupljanja više od 30 osoba, koja je, uz strogo poštovanje protivepidemijskih mera, odobrena samo bioskopima i svim institucijama kulture u većem broju.

"Nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno nešto pogoršati. Postoje, sada već ponovljeni pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustva iz vrtića je da deca ekstremno retko obolevaju od Kovida 19 i to uglavnom sa blagim simptomima", napomenio je on.

Slovenija skinula Srbiju sa "crvene liste", Hrvatska ostaje

Srbija više nije na crvenoj listi zemalja za koje je po dolasku u Sloveniju obavezan 14-dnevni karantin, Hrvatska ostaje na crvenoj listi, na zelenoj listi nema promena, pišu slovenački mediji prenoseći odluku sloenačke vlade, prenosi FoNet.

Hrvatska se i dalje nalazi na crvenoj listi i karantin je obavezan za većinu putnika iz ove zemlje.

Promena na zelenoj listi od 19 zemalja koje se smatraju manje rizičnim nema, a većina ovih zemalja je u Evropi.

XS
SM
MD
LG