Linkovi

Brnabić: Ne odustajemo od privrednog rasta, ekonomisti kažu da je pad izvestan


Arhiva, ilustracija - Prodavac voća i kupac na March 1, 2020, before its evacuation following the outbreak of COVID-19, caused by the novel coronavirus. - The weekend games are not taking place in areas of France…
Arhiva, ilustracija - Prodavac voća i kupac na March 1, 2020, before its evacuation following the outbreak of COVID-19, caused by the novel coronavirus. - The weekend games are not taking place in areas of France…

Svetska ekonomija je u padu, ali Srbija ne odustaje od planiranih četiri odsto BDP-a u 2020. godini, uprkos korona virusu, rekla je u petak predsednica Vlade Ana Brnabić. Međutim, ekonomisti za Glas Amerike kažu da je pad neizbežan, da je moguća čak i recesija.

"Ne smemo da paničimo već da preduzmemo sve moguće mere da našu ekonomiju što više stabilizujemo. Naša privreda se trenutno dobro drži i mi ćemo se truditi da je stabilizujemo", rekla je Brnabić i poručila da država nastoji da što više umanji posledice korona virusa ne samo po zdravlje građana, već i na srpsku privredu.

Pad svetske ekonomije biće najmanje 0,5 odsto BDP-a i trenutno se beleži najveći pad na berzama još od 1987. godine, dodala je ona. "Ipak, ne želim da kažem da ćemo imati rast privede zbog korona virusa dva odsto već da dostignemo predviđenih četiri odsto i da što više umanjimo negativne posledice", istakla je Brnabić.

Pad je neizbežan već sada

Ekonomista Saša Đogović, medjutim ocenjuje da je pad proizvodnje neizbežan i da može postati negativan ako se virus nekontrolisano proširi a Srbija uđe u recesiju. Procenio je, ipak, da su manje šanse za taj scenario od održavanje proizvodnje u plusu uz pad.

Iako je naglasio da je nepoznato koliko će pandemijska kriza potrajati i koliko će biti rasprostranjena, Đogović skreće pažnju na to da su najveće ekomije Evropske unije, najvećeg trgovinskog partnera Srbije, već predvidele opadanje stopa rasta, dok Italija, koja je druga po važnosti, zasigurno ulazi u recesiju.

"To će sigurno dovesti do smanjivanja prudžbina i u drugim sektorima, a problema će biti i u uvozu nekih sirovina i repromaterijala sa tržišta EU, što može dovesti do problema u tekućoj proizvodnji na našem tržištu", kaže Đogović. "Zbog karantina u Italiji biće smanjene narudžbine sa tog tržišta. To će imati negativan uticaj i na tekstilnu industriju koja u značajnoj meri posluje sa italijanskim tržištem", precizirao je Đogović. Skrenuo je pažnju na to da su se prvi na udaru pandemije u Srbiji našli sektori turizma i saobraćaja, kako putničkog, tako i teretnog.

Dobri potezi vlade...

Povodom prvih poteza koje je Vlada Srbije preduzela u cilju suzbijanja efekata epidemije, Đogović pozitivno ocenjuje odluku Narodne banke Srbije o snižavanju referentne kamatne stope jer će to dovesti do pojeftinjenja dinarskih kredita.

"To je učinjeno jer postoje niski inflatorni tokovi, rekordne devizne rezerve i stabilan devizni kurs dinara, a uz to je i američki FED za pola procenta smanjio kamatnu stopu", kaže Đogović podsećajući da su slično učinile i neke druge vodeće centralne banke, poput kanadske, australijske, engleske.

"Vlada bi trebalo to da dodatno prati subvencionisanjem kako bi dodatno pojeftinili krediti za likvidnost a pogođene grane iz sektora turisma mogle da prebrode vanredne okolnosti", rekao je on.

Druga poželjna mera bi bile poreske olakšice prvenstveno za pogođene grane.

Đogović pozdravja povećanje javnih investicija koje bi moglo da podstakne poslovanje određenih malih i srednjih preduzeća. Naglašava važnost njihovog dobrog targetiraja: "da to ne budu investicije u izgradnju stadiona, ili kupovinu vojne opreme, već ekonomski opravdani projekti za zaštitu životne sredine, energetike, kanalizacione mreže i slično".

Đogović izražava uverenje da će doći i do rebalansa budžeta u drugoj polovini godine budući da je "opadanje budžetskih prihoda izvesno".

Predizborni populizam Vlade

Novinarka i urednica portala Nova ekonomija, Biljana Stepanović, poteze Vlade Srbije i predsednika države ocenjuje "kao krajnje neozbiljne, od samog početka".

Ona je u izjavi za Glas Amerike podsetila da samo par dana posle tvrdnji o "smešnom virusu", predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sasvim suprotno: "da će da nas zadesi nesreća od koje nema načina da se odbranimo".

"Nezavisno od neodgovornog ponašanja vlade i predsednika, ova situacija je rizična za privredu ", kaže Stepanović. "Mnoge kompanije već rade smanjenim intenzitetom, nekima zaposleni rade od kuće i to ne može da ne ostavi ekonomske posledice".

Stepanović podseća da predsednik Srbije Aleksandar Vučić po ustavu nije nadležan za povećanje plata zdravstvenim radnicima i penzija, premda je to obećao.

I Saša Đogović ocenjuje da su najavljeni potezi vlade populizam: "I ako se daje ta neka pomoć, ne znam zašto se svim penzionerima ona daje. Pomoć se valjda daje socijalno ugroženim penzionerima," kazao je on ocenjujući da je to predizborni potez.

Šta bi trebalo raditi

Na pitanje Glasa Amerike šta bi trebalo da vlada uradi, kako bi amortizovala loše uticaje epidemije na privredu Srbije, novinarka Biljana Stepanović kaže "da bi odgovorna vlast pozvala bar 10, 15 ili 20 pametnih ljudi, privrednika i ekonomista, koji bi seli, ozbiljno razgovarali i procenili na koji način koristiti resurse, smanjiti štete i gubitke i kojim je granama pomoć hitno potrebna, da li za to u budžetu ima novca i koliko".

"Bojim se da se to sigurno neće desiti, jer prosto Aleksandar Vučić nije spreman i sposoban da se savetuje sa pametnijima od sebe", kaže na kraju Stepanović.

XS
SM
MD
LG