Linkovi

Sirijski vojnik poginuo u izraelskom napadu


Izraelska artiljerijska jedinica kod grada Kacrina na Golanskoj visoravni, 19. marta 2014.

Izraelski vazdušnim udari na nekoliko položaja sirijske armije na decenijama staroj lininji prekida vatre izvršen je kao odgovor na bombaški napad na izraelske snage dan ranije.

Jedan sirijski vojnik je poginuo, dok je nekoliko ranjeno u izraelskim vazdušnim udarima na sirijske vojne položaje na Golanskoj visoravni, što je najozbiljniji sukob dva suseda od izbijanja građanskog rata u Siriji, pre tri godine.

Izraelski napad izvršen je kao odgovor na jučerašnji bombaški napad na izraelske vojnike, sa sirijske strane linije prekida vatre na Golanskoj visoravni. Obe strane izdale su oštra upozorenja povodom tih incidenata. Izraelska vojska navodi da su mete vazdušnog napada bili sirijski vojni štab i artiljerija, koja je pomagala u ranijem napadu na izraelsku vojnu patrolu. Bombaški napad bio je treći takav incident na severnoj granici Izraela za manje od dve nedelje, i prvi u kojem je došlo do izraelskih žrtava. Četvoro vojnika je ranjeno, od kojih je jedan u teškom stanju.

U međuvremenu, Sirija i Rusija kritikovale su odluku SAD da naredi sirijskoj ambasadi u Vašingtonu da prestane sa radom, i zatvori konzulate u drugim gradovima. Američka administracija je zaključila da je “neprihvatljivo” da pojedinci koje je imenovao režim predsednika Asada obavljaju diplomatske ili konzularne operacije u SAD. Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je taj potez kršenjem međunarodnih diplomatskih konvencija dok ga je Moskva nazvala “zabrinjavajućim i razočaravajućim.”
XS
SM
MD
LG