Linkovi

Tviter sutra na berzi


Internet servis za mikro-blogovanje izaći će sutra sa početnom javnom ponudom (IPO) svojih dionica, po vrednosti od 23 do 25 dolara, na berzi u Njujorku

Interesovanje za posjedovanje udjela u popularnom društvenom mediju je veliko, što je podstaklo rast akcija od gotovo 25 odsto uoči ponude. Postavlja se međutim pitanje da li se treba pridružiti tom trendu.

Riječ o najvećoj početnoj javnoj ponudi dionica jedne tehnološke kompanije od Fejsbuka. Ukoliko sve bude išlo po planu, Tviter bi mogao da proda i do 80 miliona akcija po cijeni od 23 do 25 dolara. To je oko dvije milijarde dolara profita, tako da bi tržišna vrijednost Tvitera bila 14 milijardi.

Postavlja se međutim pitanje da li je to realna vrijednost. Asvat Damodaran, profesor na Sternovoj Školi biznisa u Njujorku, kaže da su te cifre samo polazna tačka i da su zasnovane na bankarskim procjenama cijene koju su investitori spremni da plate. Damodaran je za Glas Amerike govorio putem Skajpa.

“Određuju cijenu za Tviter na osnovu one po kojoj se trguje akcijama ‘Fejsbuka’ i ‘LinkedIna’. Da bi ste procijenili vrijednost kompanije morate da se vratiti osnovnim principima: Kakvi su prihodi, marže, profiti? Iz te perspektive, mislim da je 23 do 25 dolara previsoka cijena”.

Damodaran ističe da to ne znači da investitori neće zaraditi. On međutim savjetuje neiskusne ulagače da ne kupuju, ukoliko nisu spremni da dnevno prate cijene akcija.

Treba sačekati da se situacija u pogledu Tvitera slegne. Prvu godinu ili dvije nakon što počne javna prodaja akcija kompanije, dolazi do velikih oscilacija koje je veoma teško predvidjeti. Tako da treba da donesete odluku da li ste trgovac ili investitor”.

Dio problema je što Tviter tek treba da dokaže da može da bude profitabilan. Uprkos velikoj bazi korisnika i dalje zaostaje za drugim društvenim mrežama, kaže tržišni analitičar Nejt Eliot.

"Prema našem istraživanju, manje od četvrtine korisnika interneta u Sjedinjenim Državama posjećuje ‘Tviter’ svakog mjeseca. To nije loša cifra, ali je daleko manja od broja aktivnih korisnika Fejsbuka u Americi”.

Izazov za Tviter nije samo kako da se proširi, već i kako da zaradi dovoljno od reklama, a da ne izgubi 230 miliona korisnika širom svijeta. Ostaje da se vidi da li će to moći da uradi. Vrijednost akcija Fejsbuka, koje su ponuđene na prodaju prošle godine uz veliki publicitet, pala je za gotovo polovinu u prva četiri mjeseca.

Sada sa trguju za oko 30 odsto više nego kada su prvobitno ponuđene. Eksperti smatraju da bi Tviter mogao da se nađe u sličnoj situaciju, zbog čega savjetuju da se sačeka sa kupovinom dok se ne “slegne prašina”.
XS
SM
MD
LG