Linkovi

Tužilaštvo odustalo od pritvora za lidere DF-a, hakovani portali Vlade 


Lideri DF-a na konferenciji za novinare

Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Ivica Stanković saopštio je da lideri DF-a neće biti pritvoreni zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nakon što je jutros stotine pristalica te koalicije protestovalo ispred parlamenta protiv ukidanja imuniteta i najava hapšenja Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Stanković je Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću uputio obavezujuće uputstvo za postupanje u kome se navodi da, imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju protiv Mandića i Kneževića ne treba predlagati određivanje pritvora kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva.

Obrazlažući svoje uputstvo, Stanković je naveo da je takvu odluku donio kako bi, bez postojanja razloga za određivanje pritvora izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je donijeta odluka o skidanju imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću
Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je donijeta odluka o skidanju imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću

U Uputstvu o postupanju, Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

Prethodno je vladajuća većina u parlamentu izglasala ukidanje imuniteta dvojici poslanika kako bi bili pritvoreni i protiv njih pokrenuta istraga zbog postojanja osnovane sumnje da su navodno prihvatili uloge političkih predvodnika neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori.

U odgovoru na najavu hapšenja njihovih opozicionih kolega, juče je opozicija saopštila da će bojkotovati lokalne izbore u Nikšiću, a rok za predaju lista istekao je juče u ponoć.

Hakovani portali Vlade i dnevnika Vijesti

Uoči početka sjednice, lideri DF-a su se obratili okupljenim pristalicama, a zatim ušli u zgradu parlamenta gdje su ostali da čekaju u tom trenutku očekivano hapšenje.

U međuvremenu, Vlada Crne Gore i portal Vijesti saopštili su da su njihovi internet portali bili hakovani DDos napadima, ne imenujući izvor tih napada, u kojima "nisu bili ugroženi sadržaji državnih organa".

"Nadležne službe su iz preventivnih razloga u tom razdoblju isključile pojedine Internet servise", saopšteno je iz Vlade, čiji su portali i podportali bili hakovani danas u periodu između 11:15 i 13:25.

Portal Vlade Crne Gore na ovaj način najsnažnije je bio napadnut 16. oktobra 2016. kada je, takođe, iz preventivnih razloga bio na neko vrijeme isključen, a napadi ponovljeni tokom nekoliko narednih dana, podsjećaju iz Vlade.

XS
SM
MD
LG