Linkovi

Tusk: Poređenje EU sa Hitlerom ne mogu da prećutim


Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk (Arhiva)
Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk (Arhiva)

Suprotno obećanju da se neće miješati u britansku kampanju pred referendum o sudbini ostanka u EU, evropski vrh, tačnije predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, je reagovao na izjavu bivšeg gradonačelnika Londona, koji je Uniju uporedio sa nastojanjimma Napoleona i Hitlera da porobe cijeli kontinent.

"Svi u Evropi imaju pravo da organizuju referendume i da postavljaju čak i najteža pitanja. Ali i mi imamo da branimo našu viziju Evrope. Da branimo ne znači da bilo kome dajemo lekcije. Britancima ne trebaju šaptači, posebno ne iz Brisela. Ali kada čujem da je EU uporedjena sa planovima i projektima Adolfa Hitlera, ne mogu to da prećutim", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Ovako je prvi čovjek Evropskog saveta reagovao na tvrdnju doskorašnjeg gradonačelnika Londona, a sada jednog od lidera kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU, Borisa Džonsona, da su i Napoleon i Hitler bezuspješno pokušavali da ujedine Evropu i da to, samo drugim sredstvima, sada pokušava i EU.

"Ovakav besmisleni argument bi trebalo potpuno ignorisati da ne dolazi od strane jednog od najuticajinijih političara vladajuće patrije. Boris Džonson je prešao crtu racionalnog, pokazujući političku amneziju. Na neki način, ilustrovao je stanje svijesti mnogih Evropljana, ne samo u Velikoj Britaniji, ali to nikako ne može da bude izgovor za ovakvo opasno pomračenje svijesti", rekao je Tusk.

Evropa, prema Tusku, može da bude optužena za mnoge stvari, ali još uvijek ostaje najsigurnija brana opasnim konfliktima.

"Jedina alternativa Uniji je politički haos, povratak nacionalnim egoizmima i, konačno, trijumf anti-demokratskih tendencija, što može da vodi ka ponavljanju istorije", zaključuje Tusk.

Britanci će na referndumu zakazanom za 23. jun odlučivati o tome hoće li ostati u EU ili će je napustiti. Dosadašnje ankete pokazuju slabašnu prednost onih koji žele da ostanu unutar Unije, dok obje strane tvrde da je je poredjenje Unije sa Hitlerom od strane zagovornika odlaska, ojačalo njihove pozicije.

XS
SM
MD
LG