Linkovi

"Kornjača - neverovatno putovanje"


Britanska glumica Miranda Ričardson, ambasador Fonta za zaštitu prirode, je narator dokumentarnog filma "Kornjača - neverovatno putovanje"
Britanska glumica Miranda Ričardson, ambasador Fonta za zaštitu prirode, je narator dokumentarnog filma "Kornjača - neverovatno putovanje"

Dokumentarni film Nika Stringera “Kornjača – neverovatno putovanje” je priča o migracijama velikoglavih morskih kornjača Film prati putovanje jedne ženke od peskovite plaže na Floridi, kroz golfsku struju do Njufanudlenda, Azora i ponovo do Kariba, a posle nekoliko godina – i povratak na Floridu. Samo jedna u 10,000 velikoglavih kornjača preživi to dugo putovanje, što dovodi u pitanje dugoročni opstanak te vrste.

Na početku filma, kornjače se izležu na plaži Floride. One pokušavaju da se iskopaju iz peska, pobegnu od rakova koji ih jure, i započnu višegodišnje putovanje po okeanu... Dokumentarni film prati jednu od tih kornjača na putovanju koje filmski autori nazivaju velikom pričom o opstanku…

Britanska glumica Miranda Ričardson je narator filma, koji prati kornjaču na putovanju dugom 15.000 kilometara, gde joj je instinkt jedini vodič. Naša kornjača se usput hrani meduzama.

"Kornjača - neverovatno putovanje"
"Kornjača - neverovatno putovanje"

Na delovima putovanja društvo joj prave delfini I jedna mala ajkula. No, ona će takodje izbegavati opasnosti, delom prirodne, a delom one koje izaziva čovek.

Miranda Ričardson je takodje ambasador Svetskog fonda za očuvanje prirode.

Vraćaju se na plažu gde su rodjene da izlegu jaja. To je ono što rade. Da nema plaže, ne bi mogle da polažu jaja. Ako dodje do izlivanja nafte – mogu da se uguše i uginu. Ako su tu plastične kese, od kojih pomisle da su meduze jer ne umeju da ih razlikuju, takodje mogu da uginu.”

Ričardson kaže da se preduzimaju koraci da se pomogne kornjačama da prežive, kao što je zaštita plaža gde kornjače legu jaja, i stvaranje mrestilišta na nekim plažama.

“To su zaštićene plaže. Postoje uredjaji koji ih štite kada se upletu u ribarske mreže kojima se love kozice, nazvani TED (Turtle Exclusion Device) koji su uspešni u 99% slučajeva.”

1987, SAD su počele da zahtevaju od ribara koji love kozice da koriste svojevrsna vratašca na mrežama tako da kornjače mogu da pobegnu ako budu uhvaćene u mrežu.Medjutim, ribari, posebno u Meksičkom zalivu, navodno izbegavaju da koriste taj mehanizam.

Din Blančard je vlasnik prodavnice morskih plodova u Grend Ajlu u Luizijani. On je treća generacija lovaca na rakove u svojoj porodici.

"Mi nemamo problem sa samim TED uredjajima. Jeidni problem je što vlada šalje agente koji ne znaju kako da mere te sprave, i svim brodovima daju kazne. Mi ih koristimo na pravi način, ne ubijamo nikakve kornjače”, tvrdi Din.

Miranda Ričardson smatra da ljudi moraju da učine više.

Mislim da smo mi, kao ljudska vrsta, veoma rasipni, i da moramo da povedemo više računa. Onda možemo da kornjačama I drugim morskim sisarima pružimo najbolju moguću šansu za opstanak.”

U filmu, naša kornjača savladava prepreke i uspeva da se vrati na Floridu da položi jaja.

Miranda Ričardson se nada da će film informisati mladje gledaoce tako da se povećaju šanse u prilog opstanka velikoglavih kornjača.





























XS
SM
MD
LG