Linkovi

Turski dnevnik uporedio Merkel sa Hitlerom


Nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Turskoj, 2. februar 2017.

Popularni turski desničarski dnevnik Gunes objavio je u petak na naslovnoj stranici fotografiju nemačke kancelarke Angele Merkel, sa naslovom “ženski Hitler”.

Oštra uvreda na račun kancelarke Merkel u provladinim medijima iznesena je u svetlu sve veće zategnutosti izmedju Turske i Evropske unije oko predstojećeg glasanja o turskom ustavnom amandmanu kojim bi se dala veća ovlašćenja predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Na pomenutoj naslovnoj stranici Angela Merkel odevena u nacističku uniformu nosi pušku dok stoji kraj nacističke zastave.

Diplomatski spor izbio je prošle nedelje kada je turskim diplomatama bio blokiran pristup političkim skupovima u Nemačkoj i Holandiji.

Odbijanje evropskih zemalja da dopuste strane političke skupove unutar svojih granica navelo je Erdogana da u više navrata nazove lidere tih zemalja “nacistima”, da bi u sredu izjavio da je “duh fašizma” široko rasprostranjen u Evropi.

Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland su u četvrtak izdali zajedničko saopštenje, u kojem su Erdoganove komentare nazvali “neprihvatljivim”.

XS
SM
MD
LG