Linkovi

Turske snage ušle u Siriju


Turski tenkovi i oklopna vozila na položajima u blizini granice sa Sirijom, 9. oktobra 2017.
Turski tenkovi i oklopna vozila na položajima u blizini granice sa Sirijom, 9. oktobra 2017.

Turska je rasporedila trupe u sirijskoj oblasti Idlib, u sklopu napora da se okončaju borbe i okonča džihadistička kontrola regiona.

Turski vojni zvaničnici rekli su u petak da turske snage uspostavljaju pozmatračke punktove u oblasti. List Hurijet piše da je Turska poslala preko 100 vojnika i 30 oklopnih vozila u region severozapadne Sirije. Novine tvrde da će u narednih nekoliko dana biti poslato još trupa.

Turske trupe podržavaju Slobodnu sirijsku armiju, sirijske pobunjenike koji se bore da smene predsednika Bašara al Asada.

U televizijskom obraćanju u petak, turski predsednik Rečep Tajip erdogan je, govoreći o operaciji koja je započela u četvrtak rekao: "Rekli smo da ćemo doći nenadano, usred noći, i prošle noći... započeli smo operaciju".

"Mi smo ti koji imamo 911 kilometara dugu granicu sa Sirijom, mi smo ti kojima se preti", rekao je Erdogan.

Oko tri miliona izbeglica iz Iraka i Sirije žive u Turskoj. Eksperti za bezbednost su upozorili da bi Turska mogla da se suoči sa humanitarnom krizom, ali i sa bezbednosnim rizicima zbog džihadista stacioniranim u Idlibu.

Turski manevri u Siriji usledili su nakon što su se diplomate iz Turske, Rusije i Irana susrele prošlog meseca u stani i dogovorile se da stvore zonu deeskalacije u Idlibu koja uključuje i raspoređivanje posmatrača.

XS
SM
MD
LG