Linkovi

Turski srednjoškolci više ne uče o Darvinu


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na proslavi početka nove školske godine u ženskoj verskoj školi u Istambulu.

Odvojenost crkve i države garantovana je odredbom turskog Ustava iz 1928. godine. Međutim, pojedini kritikuju vladu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erodogana zbog urušavanja istorijske posvećenosti zemlje sekularizmu, nakon što su vlasti zabranile izučavanje evolucije u srednjim školama.

Srednjoškolci u Turskoj više neće učiti o Darvinoj teoriji da sva živa bića imaju istog pretka. Riječ je o jednostavnoj ideji koja predstavlja osnovu za izučavanje života na Zemlji i dalje. Obrazlažući odluku o zabrani, turska vlada saopštila je da studenti “nemaju naučno znanje i kontekst potreban za razumjevanje teorije evolucije”.

"Pokušali smo da prebacimo teme koje su iznad nivoa razumjevanja na adekvatne obrazovne nivoe ili da izostavimo određena kontroverzna pitanja iz nastavnog plana”, naveo je Alpaslan Durmuš iz turskog Nacionalnog odbora za obrazovanje.

Oni koji su protiv vladinog plana kažu da djeca u Turskoj neće dobiti obrazovanje koje im je potrebno da se takmiče sa svojim vršnjacima u inostranstvu.

“Turski obrazovni sistem je veoma slab kada je riječ o osnovnim naukama. Procenat prolaznosti na domaćim i međunarodnim ispitima, bilo da je u pitanju matematika, fizika, hemija ili biologija, je veoma nizak. Užasno nizak. Ako ne obrazujete djecu, narednu generaciju o nauci, evoluciji i Darvinu, kako možete da tvrdite da je zemlja naučno prosvećena i da raspravljate o naučnim teorijama sa naučnicima budućnosti?”, kaže akademik Alatin Dinčer.

Pojedini tvrde da je sporna odluka dio plana predsjednika Erdogana da turskom društvu usadi islamski identitet. Međutim, poput njihovih katoličkih kolega, mnogi islamski teolozi kažu da evolucija i vjera mogu veoma lako da koegzistziraju.

“Ako je naučno dokazano da je nešto istinito, onda tome ne možete da se suprostavite. Ako je evolucija naučna istina koja postoji u prirodi, to niko ne može da negira. Zato što je to istina. Fikcija ne može da prikrije laž. Vjera ne može da uništi istinu. Prema mojoj religiji, naučna istina znači vjersku istinu. Te dvije stvari nisu suprostavljene”, kaže Ihsan Eliačik, muslimanski teolog.

Najnovija kontroverza dio je debate koja se u modernoj Turskoj vodi još od njenog osnivanja 1923. kodine. I dok još nije jasno u kom će smjeru predsjednik Erdogan povesti zemlju, za sada su jedini stvarni gubitnici učenici u Turskoj koji samo žele da uče biologiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG