Linkovi

Erdogan 12. predsednik Turske


Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan waves to the crowd after he is elected president in a first-round victory, in Istanbul, Turkey, Aug. 10, 2014.

Turski premijer Redžep Taip Erdogan je pobedio na prvim neposrednim predsedničkim izborima u istoriji te zemlje, i tako osigurao još jedan petogodišnji mandat na čelu Turske.

Turska izborna komisija saopštila je da su rezultati posle skoro 99 odsto prebrojanih glasova pokazali da je aktuelni premijer Erdogan osvojio apsolutnu pobedu na jučerašnjim predsedničkim izborima nad rivalima Ekmeledinom Isanogluom, bivšim šefom Organizacije za islamsku saradnju I kurdskim političarem Selahatinom Demirtasom.

U svom pobedničkom govoru u Ankari, Erdogan se sa obratio hiljadama okupljenih pristalica sa balkona sedišta njegove vladajuće Stranke pravde I razvoja I pozvao na pomirenja u društvu.

"Danas je volja naroda odnela još jednu pobedu. Danas je još jednom pobedila demokratija. Oni koji nisu glasali za mene kao I oni koji me ne vole pobedili su isto kao I oni koji su glasali zamene I koji me vole” , poručio je Erdogan.

Erdogan je premijer Trrske od 2003. I po zakonu više nije mogao da se kandiduje za novi mandat. Funkcija predsednika države do sada je uglavnom imala ceremonijalni značaj. Erdoganovi politički protivnici strahiju da on on želi da osigura veću vlast za predsednika države I da pokušava da nametne autoritarnu vladavinu.

Među svojim pristalicama Erdogan je cenjen zbog jačanja ekonomije, okretanje zemlje prema verskom konzervatizmu i razbijanja monopola sekularne elite, koja je imala dominantnu ulogu u vlasti od stvaranja modern turske republike koju je 1923.utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.

Erdoganov pristalica Ahmet Uzen kaže da on radi za dobro zemlje, da ne pravi razliku među ljudima, da je pravedan i da je zemlja pod njim doživela procvat. Ahmet koji poslovno putuje po celoj zemlji kaže da je Turska pod njegovom vladavinom u proteklih 10 godina doživela izuzetan napredak.

Međutim Erdoganovi kritičari su uznemireni zbog njegovih islamskih političkih korena kao I njegova rastuća sklonost ka autoritarizmu. Prošle godine, Erdogan je napravio čistku u kojoj su hiljade pripadnika službe bezbednosti I sudstva, ostali bez posla, zbog kako je navedeno zloupotrebe službenog položaja I povećao ovlašćenja I moć obaveštajnih službi. Posle poplave informacija I snimaka na YouTube I Tviteru o umešanosti Erdoganovog najbližeg kruga u korupciju, zabranio je pristup tim društvenim medijima, što je dovelo do višemesečnih uličnih protesta.

Erdogan je tokom svoje izborne kampanje rekao da će promeniti ustav zemlje kako bi ojačao predsedničku funkciju. Takođe je izjavio da će iskoristiti sva predsednička ovlašćenja predviđena ustavom, uključujući pravo da saziva i vodi sednice vlade, imenuje premijere, bira ministre i određen broj sudija viših sudova.

XS
SM
MD
LG