Linkovi

Povlačenje kurdskih pobunjenika


Kurdski ekstremisti se postepeno povlače iz Turske u baze na severu Iraka, započinjući ključnu etapu mirovnog procesa sa turskom vladom

Pripadnici turskih bezbednosnih snaga danas zaposedaju postaje duž planinske granice sa Irakom, prema kojoj se kreću prve grupice od oko dve hiljade boraca Radničke partije Kurdistana, odnosno PKK.

Prokurdski poslanik Selahatin Demirtas je izjavio da se pobunjenici kreću noću, da izbegnu tenziju i publicitet koji bi mogao da im ugrozi bezbednost. Turska vlada nije potvrdila početak povlačenja koje bi trebalo da traje tri do četiri meseca.

Povlačenje, koje je prošlog meseca naredio komandant PKK Murat Karajilan, smatra se najvećim dosadašnjim korakom u skladu sa mirovnim sporazumom koji je zatvoreni lider organizacije Abdulah Odžalan sklopio sa turskim zvaničnicima posle 30 godina sukoba.

PKK odbija da razoruža svoje pripadnike koji se povlače. Karajilan je izrazio zabrinutost zbog - kako je rekao - pojačane turske vojne aktivnosti i, naročito, prisustva bespilotnih letelica u regionu iz kojeg se kurdski borci povlače. Turska armija je 1999, prilikom prethodnog povlačenja, nanela teške gubitke pripadnicima snaga PKK.
XS
SM
MD
LG