Linkovi

Davutoglu odlazi zbog sukoba sa Erdoganom


Turski premijer Ahmet Davutoglu

Predsednik vlade Turske, Ahmed Davutoglu, izjavio je da neće tražiti reizbor kao predsednik vladajuće partije na predstojećoj konvenciji, što znači da će napustiti i položaj premijera.

Posle sastanka izvršnog odbora Partije pravde i razvoja, Davutoglu je rekao u Ankari, da bi zbog jedinstva, promena na čelu partije bila primerena. On je istakao da će Partija pravde i razvoja održati vanredni Kongres 22. maja na kojem će se birati novi lider.

Erdogan i Davutoglu sastali su se u sredu, ali navodno nisu uspeli da reše neslaganja. Davutoglu nije podržavao neke političke odluke Erdogana, uključujući potencijalnu promenu ustava kojom bi predsednik stekao još veću vlast.

“Ne planiram da se kandidujem na predstojećoj konvenciji. Naša partija trebalo bi da organizuje konvenciju u jedinstvu i solidarnosti. To ne bi trebalo da bude stvar diskusije. Zato što budućnost Partije nije samo njena budućnost, već više budućnost Turske i celog regiona.”

Davutoglu je naglasio da će ostati u partiji i da će nastaviti borbu kao zakonodavac vladajuće partije, izrazivši lojalnost predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Prema izveštajima turskih medija, Davutoglu je planirao da poseti Sjedinjene Države 2. maja i da se sastane sa predsednikom Obamom i potpredsednikom Bajdenom. U nekim izveštajima se navodi da je to razljutilo Erdogana i da je poseta otkazana.

XS
SM
MD
LG