Linkovi

Turska: Velika pobeda Erdoganove stranke


Gradjani Turske glasaju na parlamentarnim izborima, 1. novembar, 2015.

Stranka Pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je iznenadjujuće veliku pobedu na današnjim parlamentarnim izborima - drugim za manje od šest meseci, što je podstaklo optužbe opozicije da je bilo nepravilnosti.

Četiri od 16 stranaka na biračkom listiću je dobilo mesta u Nacionalnoj skupštini sa dok je Stranka pravde i razvoja osvojila neznatnu većinu.

Pro kurdska HDP, koja je osvojila neophodnih deset posto glasova, kao i dve druge opozicione stranke MHP I CHP takodje su dobile mesta u skupštini.

Predsednik Erdogan je sazvao nove izbore pošto je njegova Stranka pravde i razvoja izgubila većinu u nacionalnoj skupštini po prvi put za 13 godina, a premijer Ahmet Davutoglu nije uspeo da formira koalicionu vladu sa bilo kojom od tri opozicione stranke u parlamentu.

Kako se procenjuje, 88 posto biračkog tela je izašlo na izbore.

Novo glasanje se održava u jeku pada ekonomije, obnovljenog nasilja izmedju vladinih snaga i Kurdistanske radničke stranke, zabranjene grupe koja se već dugo bori za autonomiju od Ankare, kao i niza terorističkih napada, uključujući dvostruki samoubilački napad ranije ovog meseca tokom marša mira u kojem je stradalo 130 ljudi.

XS
SM
MD
LG