Linkovi

Visoke kazne za pokušaj puča protiv Erdogana


Policija je upotrebila vodene topove i suzavac da bi rasterala demonstrante, koji su protestovali ispred zatvorskog kompleksa u Silivriju gde je sudjeno organizatorima puča protiv premijera Redžipa Tajipa Erdogana, 5. avgust 2013.

Bivšem načelniku generalštaba turske vojske, Ilkeru Basbugu izrečena je kazna doživotnog zatvora zbog, kako se navodi, planiranja puča protiv islamističke vlade Redžepa Tajipa Erdogana.

Penzionisani načelnik generalštaba je bio najpoznatiji optuženik u grupi od oko 275 ljudi kojima su izrečene presude u vezi sa takozvanim slučajem Ergenekon. Najmanje 10 saučesnika generala Basbuga osudjeno je na doživotni zatvor.

Trojica aktuelnih članova parlamenta iz opozicione Republikanske narodne stranke osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od 12 i 35 godina, dok je 21 optuženik oslobođen krivice.

Pored vojnih oficira i parlamentaraca pod istragom su bili političari, akademici i novinari. Sudski proces koji je trajao pet godina bio je u centru tenzija između sekularne elite i Erdoganove islamističke Partije pravde i razvoja.
XS
SM
MD
LG