Linkovi

Kriza na granici Turske i Sirije


Turski vojnici obezbeđuju granični prelaz na kojem čekaju brojne kurdske izbeglice iz Sirije

Turski zvaničnici saopštili su da je više od 130 hiljada sirijskih Kurda ušlo u Tursku od kraja prošle nedelje, kako bi pobegli od ekstremista iz Islamske države.

Zamenik premijera Numan Kurtulmus rekao je da vlada očekuje rast broja izbeglica i da se priprema za najgori scenario. Turska je već primila oko 850 hiljada sirijskih izbeglica, od početka rata 2011., od čega je 300 hiljada u zemlju ušlo ove godine.

Stotine sirijskih izbelica su danas pohrlile u Tursku pošto su turske vlasti otvorile granični prelaz na jedan dan. Bezbednosne snage su u međuvremenu koristile vodene topove i šok bombe da bi rasturile kurdske demonstrante koji su pokušavali da predju granicu.

Glavna kurdska oružana grupa u severnoj Siriji saopštila je da su njeni borci zadržali napredovanje Islamske države istočno od pretežno kurdskog grada Kobanija, takodje poznatog kao Ain al Arab, ali je naglasila da se žestoki sukobi nastavljaju.

Stotine kurdskih mladića se okupilo na turskoj strani granice, odgovorivši na apele kurdskih lidera da se priključe borbi pritiv ekstremista Islamske države koji su zauzeli velike delove Iraka i Sirije i proglasili kalifat.


XS
SM
MD
LG