Linkovi

Turska: Pronađena tela pilota


Arhivski snimak Hasana Huseina Aksoja, jednog od pilota oborenog aviona
Arhivski snimak Hasana Huseina Aksoja, jednog od pilota oborenog aviona

Turska vojska je saopštila da su na istoku Mediteranskog mora pronađena tela oba pilota aviona koji su oborile sirijske snage

Odnosi Ankare i Damaska su se pogoršali kada je Sirija 22. juna oborila turski izviđački avion, a Turska potom upozorila da će „odlučno“ da uzvrati. Ipak, obe prestonice su saopštile da ne žele da se incident izrodi u oružani sukob.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je danas optužio Tursku da daje logističku podršku – kako se izrazio – „teroristima“ u Siriji. Turski list „Džumhurijet“ navodi da je Asad izjavio da Turska želi da se meša u sirijske unutrašnje poslove.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javila je Glasu Amerike da je u današnjim okrašjima širom Sirije poginula 21 osoba, od čega 11 u Dir Ezoru na istoku zemlje, osam u pokrajini Idlib na severozapadu i pet u Damasku i okolini. Ista organizacija javlja i o sukobima južno od prestonice, u blizini ogranka vazduhoplovne obaveštajne službe.

Opozicioni aktivisti tvrde da se krvoproliće proteklih dana povećalo i da je u subotu poginulo najmanje 109 ljudi, 114 u ponedeljak i 69 juče. Glas Amerike ne može da proveri te vesti iz nezavisnih izvora, s obzirom da je Sirija stranim novinarima oštro ograničila pristup.

U međuvremenu, ekstremistička organizacija Front Al-Nusra je preuzela odgovornost za prošlonedeljni napad na sirijsku provladinu stanicu satelitske televizije u kojoj je poginulo sedam osoba. Posmatračka organizacija „Sajt“ (SITE) sa sedištem u Sjedinjenim Državama, juče je prenela saopštenje Fronta Al-Nusra objavljeno na džihadističkim veb sajtovima, u kojem se objašnjava da je napad na privatnu stanicu „Ikbarija“ u stvari bio napad na „desnu ruku“ Sirijske vlade.

Al-Nusra je preuzela odgovornost za desetine napada u Siriji. O toj organizaciji nema mnogo podataka, a sve rasprostranjenija pobuna u Siriji izaziva strahovanje da islamistički ekstremisti igraju mnogo veću ulogu u borbi.
XS
SM
MD
LG