Linkovi

Gul: Ratni avion možda preleteo granicu


Sirija je prethodno priznala da je oborila turski ratni avion iznad Mediteranskog mora, navodeći da se nalazio u njenom vadušnom prostoru

Turski predsjednik Abdulah Gul kazao je da je ratni avion, koji su oborile sirijske snage, možda narušio sirijski vazdušni prostor.

Gul je rekao da se često dešava da ratni avioni, koji lete velikom brzinom, na kratko prelete granice. Takođe je dodao da će istragom biti utvrđeno da li je avion, američke proizvodnje, oboren u turskom vazdušnom prostoru.

Sirija je priznala da je oborila turski ratni avion iznad Mediteranskog mora, navodeći da je leteo nisko i da se u tom trenutku nalazio u njenom vadušnom prostoru. Zamenik turskog premijera Bulent Arik rekao je da je letelica korištena za izviđačku misiju. Sirija je više puta optužila svog susjeda da dostavlja obavještajne informacija sirijskim pobunjenicima i da ih naoružava, što je Ankara demantovala.

Sirijske i turske snage zajedno tragaju za dva nestala turska pilota. Odnosi između dve zemlje već duže su napeti, zato što Turska oštro osuđuje gušenje protesta protiv vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.
XS
SM
MD
LG