Linkovi

Rasmusen: Bez intervencije u Siriji


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom susreta u Ankari
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu tokom susreta u Ankari

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse, Anders Fog Rasmusen izjavio je da NATO ne planira intervenciju u Siriji dodajući da se zalaže za regionalno rešenje krize.

Tokom posete Turskoj, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ponovio je svoj stav da zemlje u regionu moraju da pronađu način za rešenje krize u Siriji, ističući da se trenutna situacija značajno razlikuje od prošlogodišnje, kada je NATO pomogao u zbacivanju libijskog lidera Moamera Gadafija sa vlasti.

“Sirija je drugačije društvo. Ona je daleko više etnički, politički i religiozno komplikovana. Zbog toga verujem da se mora pronaći regionalno rešenje i cenim sav trud koji je uložila Arapska liga”.

U izbegličkom kampu na granici između Turske i Sirije jedan čovek, čiji je nadimak Kalid, pokušao je da objasni agenciji Rojters zašto je dezertirao iz sirijske vojske.

“Pobegao sam jer se vojska ne ponaša kako bi trebalo. Prema pravilima u Siriji, vojska je tu da štiti ljude, međutim oni ubijaju ljude koji se bune protiv režima. Kada sam video mrtvu decu na ulicama, odlučio sam da pobegnem”.

U Turskoj je registrovano oko 12 hiljada sirijskih izbeglica, a u zemlji se nalaze i članovi opozicionog Nacionalnog saveta Sirije. Turska je bila jedna od najvećih saveznika predsednika Bašara al-Asada, međutim turski zvaničnici sada oštro osuđuju Asadovo nasilno obračunavanje sa opozicijom i pozivaju sirijskog lidera da preda vlast.

XS
SM
MD
LG