Linkovi

Turska: Ubili smo 200 ekstremista ID


Delegacija visokih turskih i nemačkih zvaničnika posle bombaških napada u Istanbulu, 13. januar 2015.
Delegacija visokih turskih i nemačkih zvaničnika posle bombaških napada u Istanbulu, 13. januar 2015.

Turska navodi da je ubila 200 ekstremista Islamske države u Siriji i Iraku, kao odmazdu za samoubilački bombaški napad u Istanbulu, pre dva dana u kojem je stradalo deset nemačkih turista.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je turska vojska u poslednjih 48 sati pogodila 500 ciljeva Islamske države artiljerisjkom i tenkovskom vatrom duž svoje granice sa Sirijom i u blizini turskog kampa na severu Iraka.

Predsednik turske vlade poručio je da će ukoliko to bude neophodno Turska takođe pokrenuti vazdušne napade protiv pobunjenika. Međutim, turski lovci nisu leteli u sirijskom vazdušnom prostoru od kada je turski pilot oborio ruski borbeni avion krajem novembra.

Kada je reč o bombaškom napadu, ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala saopštio je da vlasti sada imaju u pritvoru sedam osumnjičenih, od čega su trojica državljani Rusije.

U međuvremenu, vlasti na jugoistoku Turske saopštile su da su ekstremisti zabranjene Kurdistanske radničke partije usmrtili šest i povredili 39 osoba u napadu automobilom, koji je bio natovaren eksplozivom.

Eksplozija se dogodila tokom noći u pokrajini Dijarbakir, a meta su - prema saopštenju iz kancelarije guvernera - bili policijska stanica i okolne zgrade u kojima žive policijaci i njihove porodice.

XS
SM
MD
LG