Linkovi

Turska nastavlja čistke


Turski premijer Binali Jildirim,sa načelnikom združenog generalštaba oružanih snaga Hulusijem Akarom u Ankari 28. juli, 2016.
Turski premijer Binali Jildirim,sa načelnikom združenog generalštaba oružanih snaga Hulusijem Akarom u Ankari 28. juli, 2016.

Dan pošto je Turska smenila više od 2.400 pripadnika vojske, Vrhovni vojni savet se okupio na brzo organizovanom sastanku, kako bi pronašao njihovu zamenu.

Turski vojni lideri su sada zaduženi da popune pozicije 149 generala i admirala, što je gotovo polovina od kupunog kontingenta od njih 358, jer se sumnja da su bili umešani u neuspeli pokušaj puča 15. jula.

Današnjem sastanku su prisustvovali premijer Binali Jildirim i komandanti turske armije, mornarice i vazduhoplovnih snaga.

Nešto pre sastanka, dvojica turskih visokih generala - načelnik kopnenih snaga Ihsan Ujar i šef komande za obuku i vojnu doktrinu, general Kamil Basoglu - podneli su ostavku na položaj.

U medjuvremenu, dve američke organizacije za zaštitu ljudskih prava i slobode štampe danas su oštro kritikovale Tursku zbog intenziviranja kampanje protiv novinara i medijskih kuća, za koje se sumnja da su bile povezane sa organizatorima neuspelog vojnog puča 15. jula.

Komitet za zaštitu novinara i Fridom Haus su izrazili zabrinutost povodom naredbe turske vlade da se ove nedelje zatvore desetine medija i uhapsi više od deset turskih novinara.

Ti novinari i medijske kuće su navodno povezani sa muslimanskim sveštenikom Fetulom Gulenom koji živi u SAD i za kojeg Turska tvrdi da je organizator pokušaja puča.

Državni i privatni mediji u Turskoj su juče izvestili da je turska vlada naredila zatvaranje 131 medijske kuće medju kojima su TV stanice, radio stanice i dnevne novine.

XS
SM
MD
LG