Linkovi

Dalji nemiri u Turskoj


Demonstranti na Taksim trgu u Istanbulu
Demonstranti na Taksim trgu u Istanbulu

U Adani na jugu zemlje, gde su se juče sukobili protivnici i pristalice vlade, Redžep Tajip Erdogan je sa krova autobusa održao vatreni govor

Turski premijer nastavlja prkosno da okuplja svoje pristalice i danas, posle 10 dana demonstracija protiv vlade, dok organizatori protesta pozivaju na nove demnstracije protiv plana za obnovu trga u centru Istanbula. U Adani na jugu zemlje, gde su se juče sukobili protivnici i pristalice vlade, Redžep Tajip Erdogan je sa krova autobusa održao vatreni govor.

On je pozvao pristalice svoje islamističke Partije za pravdu i razvoj da sami izbegavaju nasilje i iskoriste lokalne izbore idućeg marta da „održe lekciju“ protivnicima čiji masovni protesti potresaju zemlju. Partija je jučće odbacila zahtev demonstranata za održavanje prevremenih izbora. Erdogan je rekao da su demonstranti „šaka pljačkaša“ i zatražio da se „anarhistima i teroristima“ ne dozvoli da preuzmu javne trgove.

U međuvremenu, organizatori prvog protesta na Trgu Taksim pozivaju na još jedan masovni miting. Pokret Solidarnosti sa Taksimom ponovo traži da se odustane od projekta obnove, zabrani policiji da koristi suzavac, otpuste odgovorni za policijsko nasilje i da se ukine zabrana demonstracija.

Erdogan kasnije treba da doputuje u Ankaru, gde je policija rano jutros – kao i u Istanbulu – rasterivala demonstrante suzavcem i vodenim topovima. Demonstranti su juče u Ankari počeli da se približavaju američkoj ambasadi, spaljujući ulične barikade i sukobljavajući se sa policijom.

U Istanbulu, hiljade demonstranata se i dalje okupljaju na Trgu Taksim, gde pevajući, skandirajući i noseći transparente, traže premijerovu ostavku.
XS
SM
MD
LG