Linkovi

Erdogan se vraća u jeku protesta


Anti vladini demonstranti u Ankari beže kako bi izbegli udar vodenih topova, 5, juni, 2013.
Anti vladini demonstranti u Ankari beže kako bi izbegli udar vodenih topova, 5, juni, 2013.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan se, nakon nekoliko dana provedenih u Severnoj Africi, danas vratio u zemlju gde su demonstranti tražili njegovu ostavku.

Vladin projekat za uklanjanje jednog parka u Istambulu uzrokovao je prošlog petka proteste koji su se pretvorili u demonstracije protiv Erdogana. Kritičari ga optužuju da je vlada na autoritaran način i da nameće svoja islamistička gledišta sekularnoj zemlji.

Premijer je odbacio te proteste kao ogorčenje opozicije zbog izgubljenih izbora i rekao da većina Turaka ne podržava demonstrante.

Zamenik šefa Erdoganove stranke, Husein Čelik, apelovao je na pristalice da se ne okupljaju na aerodromu kako bi pružili podršku premijeru.

Policija je juče upotrebila suzavac da bi rasturila demonstrante u centru Ankare, dok je Istanbul pretežno miran.

Ranije juče, demonstranti su dostavili potpredsedniku vlade Bulentu Arinču listu zahteva, koji uključuju smenjivanje funkcionera odgovornih za upotrebu sile protiv demonstranata.
Od prošle nedelje, dve osobe su stradale dok su hiljade povredjene, a više hiljada je uhapšeno. Arinč se izvinio zbog odgovora policije.

Demonstranti su takodje zahtevali oslobadjanje pritvorenih učesnika protesta i obustavu vladinih planova za gradnju na mestu pomenutog parka u Istambulu.
XS
SM
MD
LG