Linkovi

Izvinjenje demonstrantima u Turskoj


Zamenik turskog premijera Bulent Arinč
Zamenik turskog premijera Bulent Arinč

Zamenik premijera Turske je rekao da se radi o pogrešnoj upotrebi „prekomerne sile“ protiv gradjana koji su počeli proteste sa namerom da zaštite čovekovu sredinu

Zamenik turskog premijera, Bulent Arinč, izvinio se za napad policije na demonstratne i rekao da je to bilo pogrešno korišćenje „prekomerne sile“ protiv ljudi koji su počeli proteste sa namerom da zaštite životnu sredinu.

Medjutim, on je naglasio da vlada ne duguje izvinjenje onima koji su uništavali imovinu i ograničavali slobodu naroda. Arinč je istakao da će se sastati sa organizatorima prvobitnog protesta prošlog petka, zbog plana vlasti da poseku drveće na Trgu Taksim u Istanbulu.

Protest je potom prerastao u nasilne demonstracije protiv vladajuće stanke, uz optužbe da premijer nameće islamske principe u sekularnoj državi i ponaša se autokratski. U protestima su poginule dve osobe, u Istanbulu i Antakiji.

Arinč je saopštio da su od početka demonstracija povredjeni 244 policajaca i 64 demonstranta. Policija i demonstranti su se i danas sukobili u Istanbulu i Ankari. Policija je koristila suzavac da bi u Istanbulu rasterala grupe demonstranata, koji su po ulicama podizali barikade.
XS
SM
MD
LG