Linkovi

Hapšenja u medijima u Turskoj


Glavni i odgovorni urednik dnevnika Zaman, Ekrem Dumanli, u pratnji policije, 14. decembar, 2014.
Glavni i odgovorni urednik dnevnika Zaman, Ekrem Dumanli, u pratnji policije, 14. decembar, 2014.

Policija u Turskoj je tokom racija u medijima širom zemlje uhapsila 24 sledbenika rivala predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Naredbu za tu raciju izdao je Erdogan, koji je dan pre toga obećao da će "srušiti mrežu izdajnika i naterati je da plati". Ta hapšenja su imala za cilj sledbenike muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji od 1999. živi u egzilu u SAD.

Erdogan, koji je na izborima u avgustu izabran za predsednika, optužio je Gulena da je pre godinu dana orkestrirao istragu o krupcuji u predsednikovom uskom krugu. U to vreme trojica ministara su podnela ostavku, ali su optužnice kasnije povučene i Gulen je demantovao da stoji iza te istrage.

Medju danas uhapšenima je i Ekrem Dumanli, glavni i odgovorni urednik Zamana, najtiražnijeg dnevnika u zemlji. Na snimcima koje su emitovali turski TV kanali, vidi se kako Dumanli čita policijska dokumenta i kako ga policija potom izvodi napolje dok njegovi sluzzbenici aplaudriaju.

Dok je policija nastojala da ga provede izmedju demonstranata do policijskih kola, Dumanli je rekao: "Neka strahuju oni koji su počinili zločin. Mi se ne bojimo."

Uhapšen je i direktor TV mreže Samanjolu, Hidajet Karača, koji je istakao da je njegovo hapšenje sramota za Tursku.

73 godišnji Gulen je duhovni lider pokreta Hizmet, koji kontroliše medijske kuće, škole i kulturne centre. On je bio ključni Erdoganov sledbenik sve dok se nisu razišli zbog vladinih planova da zatvori Hizmetove škole.

XS
SM
MD
LG