Linkovi

SAD poslale avione tipa F-16 u Tursku bazu Indžirlik


6 borbenih aviona tipa F-16 iz Aviana doletelo u Vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, 9. avgust, 2015.
6 borbenih aviona tipa F-16 iz Aviana doletelo u Vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, 9. avgust, 2015.

Američka misija u okviru NATO-a je poslala borbene mlaznjake tipa F-16 u tursko uzletište Indžirlik, dok se koalicioni vazdušni napadi protiv Islamske države nastavlajju u Iraku i Siriji.

Ankara je prošlog meseca otvorila Vazduhoplovnu bazu Indžirlik za koaliciona borbena nastojanja protiv ISIS-a, dok istovremeno vodi sopstvenu kampanju protiv Islamske države i kurdske separatističke grupe PKK.

6 aviona vazduhoplovnih snaga je poslato iz Vazduhoplovne baze Aviano u Italiji skupa sa 300 članova osoblja navodi se u saopštenju iz Indžirlika.

Svakodnevna vazduhoplovna ofanziva protiv Islamske države se nastavila tokom noći, kada su Amerikancima predvodjene snage sprovele 16 vazdušnih napada na Irak i sedam na Siriju.

Prošle nedelje Pentagon je saopštio da su američke snage u Turskoj sprovele prvi napada na borce ISIS-a u Siriji. Američki vojni funkcioneri navode da je prvi preko-granični napad iz Turske sproveo jedan dron u sredu - iostog dana kada su američki dronovi i drugi ratni avioni počeli da stižu u vazduhoplovnu bazu u južnoj Turskoj.

Turska i SAD planiraju zajedničku vojnu akciju sa ciljem da potisnu ekstremiste iz ISIS-a iz sirijskih oblasti kraj granice sa Turskom.

XS
SM
MD
LG