Linkovi

Edogan počinje da formira vladu


Proslava pobede Stranke pravde i razvoja, 1. novembar 2015.

Pojedini analitičari smatraju da se neočekivana pobeda stranke Redžepa Tajipa Erdogana na jučerašnjim izborima može pripisati strahu stranovništva, koje prihvata autoritarni režim zbog bojazni od haosa.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan počeo je proces formiranja nove vlade pošto je na jučerašnjim izborima njegova Stranka pravde i razvoja neočekivano stekla kontrolu nad parlamentom.Analitičari navode da je bezbednost bila rukovodeći faktor na izborima, i da su turski birači ostavili po starani brige povodom usporene ekonomije, napade na medije, Erdoganovu islamističku agendu i njegov rastući autoritarni stil iz bojazni od terorizma i ideje da bi Kurdi mogli da steknu autonomiju.

Pobeda je bila neočekivana. Ankete su ukazivale da će Erdoganova stranka verovatno formirati koaliciju, ali je on danas počeo da radi na formiranju jednostranačke vlade.

"Zemlja je 1. novembra izabrala stabilnost. Takav razvoj dogadjaja objašnjava volju naroda da ne postoji drugi izbor do stabilnosti. Gradjani Turske su doneli ovu odluku", rekao je turski predsednik Erdogan.

Poruka stabilnosti na planu bezbednosti i ekonomije, dopala se biračima pre nego bilo šta drugo.

"Nakon prethodnih izbora zavladala je neka vrsta nestabilnosti. Gradjanima se nije mnogo dopala nesposobnost da se uspostavi snažna vlada ili koalicija", rekal je vlasnik radnje u Turskoj.

Erdoganova stranka je osvojila nesto manje od 50 odsto glasova. Najveći deo druge polovine nije ga podržao jer su zabrinuti gde će njih i njihovu sekularnu republiku odvesti Erdoganova islamistička agenda.

Njegovi protivnici, uključujući intelektualce, izrazili su danas zabrinutost da je strah bio rukovodeći faktor na izborima.

"Ljudi žele i prihvataju autoritarni režim, jer se boje haosa", smatra književnik Ahmet Umit.

Vest o pobedi Erdoganove stranke razočarala je Kurde u Turskoj. U istočnom gradu Dijarbakiru, oni su protestovali, a policija je koristila vodene topove i suzavac da bi ih rasterala.

Mirovni proces je zastao od junskih nerešenih izbora. S obzirom da Erdoganova stranka sada čvrsto drži kontrolu, na njegovoj je vladi da odredi smer tog procesa.​

XS
SM
MD
LG