Linkovi

Erdogan smenio stotine policajaca


Specijalne policijske jedinice u Turskoj (arhivski snimak)
Specijalne policijske jedinice u Turskoj (arhivski snimak)

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan smenio je gotovo 350 policajaca s položaja u prestonici, u okviru korupcionaškog skandala koji preti da ugrozi njegovu vladu

Državni mediji prenose da su među smijenjenima u sjedištu policije u Ankari i visoki zvaničnici. Prema nekim izvještajima, pojedini policajci premješteni su u odsjeke za saobraćaj ili policijske stanice u drugim gradovima.

Erdogan pokušava da suzbije posljedice istrage o korupciji i podmićivanju na visokom nivou koja, kako tvrdi, predstavlja stranu zavjeru za zbacivanje njegove vlade.

Istraga, kojom su obuhvaćene desetine bivših uticajnih političara i poslovnih ljudi, rezultirala je promjenama u vladi, nakon što su tri ministra prošlog mjeseca podnijela ostavke.

Erdogan je na istragu odgovorio otpuštanjem stotina policajaca, uz tvrdnju da je za širenje optužbi o korpuciji odgovoran islamski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Državama. Gulen, koji ima pristalice u više ogranaka turske policije i pravosuđa, odbacio je te navode.
XS
SM
MD
LG