Linkovi

Erdogan smenio pola kabineta


Zbog afere oko korupcije na visokom nivou, turski premijer smenio deset ministara.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan napravio je reorganizaciju svoje vlade pošto su dan pre tri ministra podnela ostavke zbog istrage o korupciji na visokom nivou.

“Neki ministri su tražili da daju ostavke zbog situacije koja je u toku, drugi su podneli ostavke jer žele da uđu u trku za gradonačelnika, a neke promene su moja odluka”, rekao je turski premijer.

U međuvremenu, anti-vladini demonstranti izašli su na ulice u nekoliko gradova širom Turske.

Premijer Erdogan je u sredu smenio ministre ekonomije, unutrašnjih poslova i prirodne sredine. Sinovi trojice ministara su pritvoreni u okviru istrage o korupciji, koja je usmerena na Erdoganove saveznike. Trojica sinova su među 24 ljudi, koji su uhapšeni prošle nedelje pod optužbom za proneveru u koju je navodno umešana i državna banka “Halkbank”.

Turski premijer je takođe smenio ministra za odnose sa Evropskom unijom. Erdogan je ukupno smenio deset ministara odnosno polovinu svoje vlade.

U medjuvremenu, tužilac koji je vodio ovu istragu izjavio je da mu je taj slučaj oduzet i da je policija odbila da postupi po njegovim nalozima za dodatna hapšenja.
XS
SM
MD
LG