Linkovi

Zahtev za oslobađanje kamermana


Turski snimatelj Čuneit Unal, nestao u Siriji, pojavio se u jednom video snimku emitovanom na sirijslkoj provladinoj televiziji Al-Ikbarija

Upravni odbor guvernera elektronskih medija američke vlade zatražio oslobađanje dvoje novinara koji su iz Sirije izveštavali za kanal Alhura

Upravni odbor guvernera elektronskih medija američke vlade, skraćeno BBG, tražio je danas oslobađanje jednog izveštača i njegovog turskog snimatelja koji su nestali u severnoj Siriji, dok su radili za satelitski televizijski kanal Alhura, koji finansira američka vlada.

Snimatelj Čuneit Unal pojavio se danas u jednom video snimku na sirijskom pro-vladinom kanalu vesti, Al-Ikbarija.

U svom saopštenju Unal je rekao da je bio član jedne međunarodne militantne grupe, ali je turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao da je snimatelj čitao tekst koji mu je izdiktiran. Pomenuti snimatelj nestao je pre nedelju dana zajedno sa izveštačem Alhure, Bašarom Fahmijem.

Član upravnog odbora BBGa i predsednik Bliskoistočne mreže emitera, Majkl Mihan, rekao je da je pomenuti video snimak „duboko uznemirujuć i da podvlači opasnu situaciju u kojoj su ti novinari“.

Pored Alhure Upravni odbor guvernera elektronskih medija američke vlade nadgleda i operacije Glasa Amerike.

Snimatelj Unal je ušao u Siriju 20. avgusta, zajedno sa izveštačem Alhure Fahmijem i dvoje japanskih novinara. Dan kasnije, jedna od njih, Mika Jamamoto, ubijena je u Alepu u unakrsnoj vatri između pobunjenika i vladinih snaga.

U video snimku Unal ne pominje sudbinu svog kolege Bašara Fahmija.
XS
SM
MD
LG