Linkovi

Tunis: Sekularna stranka vodi na parlamentarnim izborima


Prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Tunisu
Prebrojavanje glasova na parlamentarnim izborima u Tunisu

Tuniska vodeća sekularna stranka proglasila je pobedu na istorijskim izborima za parlament koji broji 217 članova.

Izborni funkcioneri će, prema očekivanjima, objaviti delimične rezultate kasnije danas, dok bi finalno prebrojavanje trebalo da bude završeno u četvrtak.

Medjutim, Nida Tunes stranka saopštava da je osvojila blizu 80 mesta, navodeći ankete na izlazu sa birališta i preliminarno prebrojavanje glasova. Ta umerena islamska stranka će, prema očekivanjima, osvojiti 60 mesta.

Oko 90 stranaka se takmičilo na jučerasnjim izborima, što je najnoviji demokratski korak od kako je Tunis zbacio autokratu Zine el Abidine Ben Alija 2011. godine.

Oko 60 odsto od 5,2 miliona registrovanih tuniskih birača je učestvovalo na glasanju za prvi petogodišnji parlament u toj zemlji nakon ustanka poznatog kao Arapsko proleće 2011.

Predsednički izbori su zakazani za kraj novembra.

Pred glasanje, očekivalo se da umerena islamistička stranka Enahda i vodeća sekularna stranka Nida Tunes osvoje najveći broj mesta u parlamentu koji broji 217 članova.

U SAD predsednik Barak Obama pozdravio je ove izbore kao važan kamen temeljac u istorijskoj političkoj tranziciji te zemlje. On je rekao da Tunižani i dalje inspirišu ljude širom regiona i širom sveta.

Državni sekretar Džon Keri je rekao da su SAD predane saradnji sa narednom demokratski izabranom vladom Tunisa.

Tunis je relativno miran od kako je postao prva zemlja koja je zbacila vladu u talasu narodnog ustanka koji se proširio regionom.

Medjutim, bilo je i izvesnih nezadovljstava zbog sporog toka promena i daljih ekonomskih problema nakon revolucije koja je delimično sprovedena zbog pomanjkanja radnih mesta.

Tunis je iskusio izvesne nemire u proslednje tri i po godine, uključujući politička ubistva, radničke nemire, visoku inflaciju i napade islamskih ekstremista.

Pa ipak tuniska demokratska tranzicija je i dalje na pravom putu, za razliku od drugih zemalja koje su prošle kroz Arapsko proleće.

XS
SM
MD
LG