Linkovi

Tunis krivi al-Kaidu za atentat na Brahmija


Drugo političko ubistvo u Tunisu ove godine podstaklo masovne demonstracije i generalni štrajk u zemlji.

Vlasti u Tunisu okrivljuju pripadnike terorističke organizacije al-Kaida za atentat na opozicionog lidera Mohameda Brahmija.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova veruju da je atentator švercer oružja Bubakr Hakim, koji je povezan sa džihadistima. Hakim je i dalje na slobodi.

Ministar unutrašnjih poslova Tunisa, Lutfi Ben rekao je ranije danas da je Brahmi, iz sekularne stranke Narodni front u sred dana pogođen iz vatrenog oružja 14 puta.

Kao i atentat na drugog opozicionog lidera Čokrija Belaida u februaru ove godine, Brahmijevo ubistvo izvuklo je hiljade ljudi na ulice u znak protesta i podstaklo generalni štrajk u zemlji. Policija je koristila suzavac kako bi razbila demonstracije koje su trajale na ulicama glavnog grada Tunisa i tokom noći, ali su mnogi prisutni rekli da ih to neće sprečiti da nastave sa protestima.

Učesnici demonstracija za atentat okrivljuju vladajuću partiju Enahdu, jer umereni islamistički deo vlade nije u potpunosti ukinuo finansiranje i podršku ekstremističkim grupama.
XS
SM
MD
LG