Linkovi

Pobornici ljudskih prava najavljuju blokadu modifikovane uredbe


Predsednik SAD Donald Tramp (arhivski snimak)
Predsednik SAD Donald Tramp (arhivski snimak)

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da se modifikovana uredba, koja se odnosi na restrikcije ulaska u Sjedinjene Države za državljane šest zemalja, a koju je juče potpisao predsednik Domnald Tramp, ne razlikuje puno od one potpisane u januaru i da će pokušati da je blokiraju.

Federalni apelacioni sud suspendovao je prošlog meseca sličnu uredbu koja je oštro kritikovana i koja je izazvala haos kako na domaćim tako i na međunarodnim aerodromima.

Nova verzija uredbe razlikuje se po tome što je, sa liste zemalja, skinut Irak i što je uklonjena odredba, kojom se na neograničeno vreme zabranjuje ulazak sirijskim izbeglicama u SAD, a daje prednost “verskim manjinama. Privremena zabrana ulaska svih ostalih izbeglica ostaje na snazi.

Modifikovana uredba, o zabrani ulaska u Sjedinjene Države, došla je šest nedelja posle originalne izvršne uredbe koja je, pre nego što ju je blokirao Federalni sud, izazvala haos na američkim i svetskim međunarodnim aerodromima.

Bela Kuća je juče branila prvobitnu verziju uredbe i rekla da je modifikova verzija napravljena samo da bi se izbegao sudsk spor i ubrzao proces zaštite državne granice.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je rekao da je zabrana važna da bi se nacija zaštitila od ulaska stranih terorista u zemlju.

"Američki državni sekretarijat će sprovoditi uredbe koje omogućavaju prijem onih izbeglica za koje se utvrdi da ne predstavljaju opasnost po bezbednost i dobrobit Sjedinjenih država."

Demokrate u Kongresu su odmah osudile novi dekret uz navode da nije bolji od prethodnog.

"Uveli su minijaturne promene na nešto što ne funkcioniše" rekao je Čak Šumer lider senatske manjine.

Grupe za zaštitu ljudkskih parava kažu da i modifikovana Uredba zabrane putovanja u Sjedinjene Države diskriminiše muslimane i da je zbog toga protivzakonita.

"Time se, kao što smo i očekivali ograničava široka primena predviđena prvobitnom Uredbom. Takođe su uklonjeni i neki pravni problemi, poput onih koji su otežavali pravni postupak za strance sa pravom stalnog boravka. Međutim time nije otklonjen osnovni ustavni problem, koji smo videli u prvom dekretu, a to je diskriminacija po osnovu vere. Zato ćemo nastaviti da se protivimo uredbi” najavio je Li Gelernt iz Unije za zaštitu građanskih sloboda.

Sirijske izbeglice u Jordanu koje su trebalo da dobiju azil u Sjedinjenim Državama, poput Mahmuda Mansura, bile su očajne zbog prethodne uredbe.

"Čekamo godinu dana. Imali smo puno razgovora. Sada smo u konfuziji, umorni smo od tako duge procedure. Bili smo spremni za odlazak i zaustavljeni smo. Nadamo se da nova uredba sadrži tračak nade za nas. "

Iračani su pozdravili izmenu uredbe kojom je njihova zemlja skinula sa liste zemalja na koje se odnosi zabrana putovanja kaže Fadi Salah iz iračkog ogranka Svetske luteranske federacije.

"Dobro je da sada možemo da putujemo u Sjedinjene države i da možemo da se dokažemo, a kasnije ćemo se možda vratiti u svoju zemlju i raditi na njenom poboljšanju."

Novom izvršnom uredbom koja stupa na snagu 16. marta zabranjuje se putovanje u Sjedinjene Države državljanima Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

XS
SM
MD
LG