Linkovi

Tužioci istražuju provokaciju predsjednika opštine Nikšić, reagovala i ambasada Turske


Zgrada Višeg državnog tužilaštva u Podgorici (Photo: RFE/RL)
Zgrada Višeg državnog tužilaštva u Podgorici (Photo: RFE/RL)

Nakon što je Više državno tužilaštvo formiralo predmet povodom izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića da "prema onima koji neće da budu braća treba postupati kao prema Turcima", izjavu prvog čovjeka Nikšića osudili su crnogorski zvaničnici, ali i ambasada Turske u Podgorici, koja je poručila da se nada da rastuća ksenofobija, islamofobija i rasizam neće naći utočište u Crnoj Gori.

"Neprihvatljive su uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima koje su nedavno objavljene u crnogorskim medijima, saopšteno je iz Ambasade Republike Turske", objavljeno je u poruci na nalogu ambasade Turske na društvenoj mreži Eks.

Iz Ambasade Turske su rekli da je za žaljenje negativna upotreba termina "Turci", čak i kao istorijska referenca.

"U potpunosti podržavamo izjave uvaženih predsjednika i premijera Crne Gore. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koji prijete cijelom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori. Nastavićemo da podržavamo etničku i religijsku harmoniju i toleranciju u Crnoj Gori, kao što smo i do sada", navodi se na nalogu Ambasade Republike Turske na Eksu.

Predsjednik Jakov Milatović osudio je "neodgovoran i zabrinjavajući narativ predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića".

"Apelujem na sve javne funkcionere da svojim odgovornim djelovanjem doprinesu jačanju tolerancije u društvu i poštovanju međusobnih razlika", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Premijer Milojko Spajić rekao je da najoštrije osuđuje govor predsjednika opštine Nikšić, koji smo mogli čuti na društvenim mrežama".

"Pozivamo nadležne organe da utvrde sve činjenice i okolnosti. Nadamo se da će izvinjenje i objašnjenje ubrzo uslijediti, ali u svakom slučaju užasna izjava za koju nema opravdanja", rekao je Spajić.

Kovačević, inače kadar prosrpske i proruske vladajuće Nove srpske demokratije šefa parlamenta Andrije Mandića, tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima", rekao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.

"Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda bogami, onda ćemo u budućnosti prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati“, poručio je Kovačević na obilježavanju bitke na Grahovcu, koju su Crnogorci vodili protiv Osmanlija 1856. godine, pod vodjstvom knjaza Danila Petrovića Njegoša.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet nakon Kovačevićeve izjave, a predsjednik Opštine Nikšić, nakon što je dao izjavu u policiji, novinarima je rekao da svojom izjavom "nije nikoga vrijeđao niti bilo kome prijetio", te da su "sve ostalo konstrukcije".

"Ja nijesam Turke pominjao u kontekstu današnjih odnosa sa tim narodom i državom, koji su na jednom dobrom nivou, već sam pominjao u odnosu na to kao jedan izraz koji predstavlja neke viševjekovne osvajače ovih prostora protiv kojih su se naši preci borili za slobodu", pojasnio je Kovačević.

Izjavu predsjednika Opštine Nikšić, koji je i ranije nacionalističkim gestovima izazivao pažnju javnosti, osudile su i Demokratska Crna Gora, URA i opozicija, kao i brojne nevladine organizacije.

XS
SM
MD
LG