Linkovi

Tramp dočekao Erdogana u Beloj kući


Predsednik Donald Tramp rukuje se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ruzveltovoj sobi Bele kuće u Vašingtonu.
Predsednik Donald Tramp rukuje se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ruzveltovoj sobi Bele kuće u Vašingtonu.

Nedelju dana pošto je predsednik Tramp izazvao gnev u Turskoj dozvolivši naoružavanje sirijskih Kurda, u utorak je dočekao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Beloj kući.

Tramp je rekao da će dvojica lidera održati “duge i teške razgovore” o odnosima dve zemlje. “Imamo odličan odnos a imaćemo još bolji. Zato ćemo održati duge, snažne i solidne razgovore”, najavio je.

WATCH: Trump on US-Turkey relationship

Trump: 'Appreciate Turkey's Leadership' in Fight Against ISIS
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


SAD vide kurdske Jedinice za zaštitu naroda kao ključni deo u borbi protiv Islamske države i napora da se ekstremisti proteraju iz svoje de fakto prestonice Rake u Siriji. Turska te kurdske snage smatra teroristima zbog veza sa Kurdistanskom radničkom partijom PKK, koja već tri decenije vodi pobunu unutar Turske. Erdogan je odluku SAD da naoružavaju Kurde nazvao “suprotnu turskim strateškim odnosima sa SAD.”

On je novinarima u utorak ponovio da Turska nikada neće prihvatiti uključivanje kurskih boraca u borbu protiv Islamske države

Erdogan je, međutim, prošle nedelje pred put rekao da posetu Vašingtonu vidi kao "novi početak u tursko-američkim odnosima." On je ocenio u utorak da je saradnja SAD i Turske "veoma važna za svet" i obećao da će proširiti ekonomske i vojne veze dve zemlje.

Pre Erdoganovog dolaska u Belu kuću došlo je do kratkog okršaja između Erdoganovih pristalica i grupe pristalica turskih Kurda. Dve strane brzo je razdvojila policija i agenti Tajne službe.

Takođe, u komentarima novinarima, Erdogan je pomenuo status Fetule Gulena, sveštenika koji živi u egzilu u SAD. Turski predsednik ga krivi za pokušaj puča prošle godine. Turska traži od SAD da izruče Gulena ali taj zahtev nije nailazio na odziv u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG