Linkovi

Tramp u poseti Boingu, "Amerika na prvom mestu"


Predsednik Donald Tramp govori na predstavljanju Boingovog aviona 787-10 Drimlajner u Južnoj Karolini.

Predsednik Donald Tramp posetio je fabriku aviona Boing u Južnoj Karolini, samo nekoliko dana pošto su njeni radnic odbili da se pridruže međunarodnom udruženju mašinista i radnika avionske industrije.

Tramp je prisustvovao predstavljanju nove verzije aviona širokog trupa Boing 787-10 Drimlajner. Boing je u četvrtak objavio da se Singapur Erlajnz obavezao na kupovinu 10 velikih aviona koji mogu da smeste više od 300 putnika.

Obraćajući se radnicima Boinga, predsednik je rekao da će kompanije koje otpuštaju američke radnike i sele poslove u inostranstvo "platiti tešku kaznu". Takođe je nagovestio da američka vojska razmišlja o "velikoj narudžbini Boingovih lovaca F-18 Super Hornets". Takođe je rekao da bi američka vojska mogla da kupi Boingove vojne avione pre nego one Boingovog rivala Lokhida, za koje je rekao da su "precenjeni."

Tramp je hiljadama Boingovih radnka poručio da je izabran kako bi se postarao o "radnim mestima, radnim mestima, radnim mestima" i obećao da će vršiti pritisak na kompanije da svoje operacije zadržavaju unutar SAD.

"Naš cilj kao nacije mora da bude da se manje oslanjamo na uvoz a više na proizvode napravljene ovde u SAD, upravo ovde u SAD", naveo je predsednik.

Radnici Boinga u sredu su odbili ponudu da se učlane u Međunarodni sindikat mašinista i radnika avio-industrije. Pokušaj sindikata da ubedi radnike da mu se pridruže smatrao se prvim testom snage sindikata u Trampovoj eri. Organizatori sindikata mašinista i radnika avio-industrije nisu uspeli da ubede većinu od oko 3.000 Boingovih radnika koji su mogli da se učlane, da glasaju za ulazak u sindikat, izloženi velikom pritisku menadžmenta kompanije. Boing navodi da je 74 odsto radnika glasalo protiv sindikata.

Dve strane su se međusobno optuživale za laži u kampanji koja je vođena na televiziji, internetu kao i na radnom mestu.

Workers assemble Boeing 787 Dreamliners at the company's massive assembly plant in North Charleston, S.C.
Workers assemble Boeing 787 Dreamliners at the company's massive assembly plant in North Charleston, S.C.

Džoan Robinson-Beri, potrpedsednica i generalni menadžer Boinga u Južnoj Karolini saopštila je da će radnici Boinga nastaviti da napreduju kao "jedan tim" i da je pred njima "svetla budućnost".

Lider sindikata Majk Evans izrazio je razočarenje što će radnici "nastaviti da rade po sistemu koji suzbija rast zarada, podstiče neuravnoteženost u kvalitetu rada i nagrađuje samo izabranu malu grupu radnika."

Južna Karolina ima najniži nivo sindikalnog predstavljanja u zemlji - 1,6 procenata. Državi zvaničnici ističu da postoji mnogo veća šansa da kompanije donesu radna mesta u područja gde ne moraju da se nose sa sindikatima.

Patrick Brothers, left, smiles for the camera as Wendell Bailey, takes his photo as the two Boeing employees wait with others for President Donald Trump to speak, Feb. 17, 2017, in the final assembly building at Boeing South Carolina in North Charleston.
Patrick Brothers, left, smiles for the camera as Wendell Bailey, takes his photo as the two Boeing employees wait with others for President Donald Trump to speak, Feb. 17, 2017, in the final assembly building at Boeing South Carolina in North Charleston.

Boing tvrdi da je najveća avio kompanija na svetu, sa 148.000 zaposlenih. Prema objavljenim izveštajima, Tramp bi mogao da pokuša da pomogne Boingu da prodaje avione u inostranstvu tako što će podržati američku Uvozno-izvoznu banku, agenciju koja garantuje zajmove i daje tehničke savete američkim izvoznicima. Banka je izložena napadu konzervativnih republikanaca u Kongresu koji tvrde da daje nepravedne vladine subvencije, pretežno velikim kompanijama kojima nije potrebna pomoć. Pristalice banke kažu da usluge agencije plaćaju firme koje ih koriste i da Ex-Im donosi profit sekretarijatu za finansije. Oni takođe tvrde da bi ukidanje Uvozno-izvozne banke značilo da SAD ostaju jedina velika trgovinska nacija koja ne nudi takvu pomoć svojim kompanijama.

XS
SM
MD
LG