Linkovi

Tramp: Zaključak CIA-e o mešanju Rusije "smešan"


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki novoizabrani predsednik Donald Tramp je rekao da je zaključak Centralne obaveštajne agencije da se Rusija mešala u prošlomesečne predsedničke izbore kako bi pospešila njegove šanse "smešan" i nazvao ga "još jednim izgovorom" demokrata zbog toga što je porazio njihovu kandidatkinju Hilari Klinton.

Tramp je izjavio u današnjem intervjuu za Foks njuz da se ne protivi naredjenju predsednika Baraka Obame da se ispitaju napadi na internetu za koje je CIA zaključila da su, tokom duge predsedničke kampanje, dolazili od Rusije, ali je zaključio "Ne treba da kažete samo Rusija. Treba da spomenete i druge zemlje i možda pojedince." CIA je saopštila kako je "veoma uverena" da je Rusija nastojala da Tramp bude izabran.

U medjuvremenu, senator iz Arizone Džon MeKejn i tri druga senatora su apelovali za istragu mešanja Moskve u izbore rekavši da "bi to trebalo da alarmira svakog Amerikanca."

U istom intervju u Tramp je hvalio, verovatnog najnovijeg favorita za položaj narednog američkog državnog sekretara, predsednika i izvršnog direktora kompanije Ekson Mobil, Reksa Tilersona zbog njegovih kontakata širom sveta i naftnih sporazuma koje je sklopio sa Rusijom.

Medjutim, senatori Džon MeKejn i Lindzi Grejem su takodje izrazili zabrinutost povodom ulaska 64 godišnjeg Tilersona u najuži izbor zbog njegovih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kao izvršni direktor najveće kompanije na berzi, Tilerson nadgleda operacije u preko 50 zemalja, uključujući Rusiju.

Ekson Mobil i najveća ruska državna naftna kompanija Rosnef su formirali deset zajedničkih operacija u Rusiji od 2011.

2013. Tilersonu je ruski predsednik Vladimir Putin dodelio Odlikovanje za prijateljstvo sa Rusijom.

Tilersonovo angažovanje u Rusiji, uključujući njegove lične veze sa Putinom, verovano će biti budno praćeni tokom pretresa o potvrdi nominacije u Senatu.

XS
SM
MD
LG