Linkovi

Tramp ne razmatra otpuštanje specijalnog tužioca


Kasalxonada yong'in yuz berdi. Rossiya.
Kasalxonada yong'in yuz berdi. Rossiya.

Predsednik Donald Tramp rekao je u nedelju novinarima da razmatra otpuštanje specijalnog tužioca koji istražuje mešanje Rusije u američke predsedničke izbore, iako su njegovi advokati optužili Roberta Malera da je nelegalno prikupio desetine hiljada mejlova Trampovog tranzicionog tima.

Na pitanje da li razmišlja o tome da otpusti Malera, Tramp je kratko odgovorio: Ne, ne razmišljam o tome". Komentarišući mejlove, naveo je da iskreno smatra da nema ništa u njima zato što, kako je ponovio, nije bilo dosluha sa Rusijom.

Specijalni tužilac prethodno je branio legalnost sticanja desetina hiljada mejlova Trampovog tima.

Mejlovi o kojima je reč potiču iz kompjutera 13 visokih zvaničnika Trampovog tranzicionog tima i pokrivaju period od kako je Tramp izabran početkom novembra 2016. do 20. januara 2017. Poruke obuhvataju diskusije o nacionalnoj bezbednosti i Trampovim mogućim inicijalnim medjunarodnim ciljevima, kao i procene o potencijalnim imenovanjima na položaje u novoj administraciji.

"Kada smo dobili ove mejl poruke u okviru tekuće krivične istrage dobili smo ili pristanak vlasnika naloga ili sproveli adekvatni krivični proces", rekao je Malerov predstavnik rano danas (u nedelju).

Maler je zatražio od Administracije za generalne usluge (GSA), vladine agencije koja rukovodi federalnim vlasništvom, informaciju gde je Trampov tranzitni tim radio i čije kompjutere je koristio za svoje mejlove. Ta agencija je ne obavestivši Trampov tranzitni tim, predala te informacije 1.septembra.

Kori Langhofer, advokat koji zastupa tranzitni tim pod imenom Tramp za Ameriku, žalio se juče odborima za nadgledanje u Senatu i Predstavničkom domu da je Maler dobio te mejlove mada je "bio svestan da GSA nije vlasnik niti da kontroliše pomenute mejlove."

Trampov advokat je rekao da su Malerovi tužioci "u velikoj meri koristili pomenute materijale" u tekućoj istrazi o tome da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom kako bi mu Moskva pomogla da porazi Hilari Klinton. Langhofer je istakao da su tužioci bili svesni da su neki od tih materijala bili zaštićeni od predaje tužiocima jer su obuhvatali privatne diskusije izmedju Trampovih advokata u tranzitnom timu i zvaničnika koji su radili na tranziciji vlasti.

Na pitanje da komentariše te mejl poruke, predstavnica Bele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla: "Mi i dalje saradjujemo u potpunosti sa specijalnim istražiteljem i očekujemo da se ovaj proces završi ubrzo."

XS
SM
MD
LG