Linkovi

Tramp - Abe: SAD posvećene bezbednosti Japana


Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Beloj kući
Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik SAD Donald Tramp tokom susreta u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp rekao je u petak da je savez Sjedinjenih Država i Japana jedan od kamena temeljaca regionalnog mira i stabilnosti.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u Beloj kući izbegao oštru retoriku iz predizborne kampanje, tokom koje je optuživao Japan da zloupotrebljava američku bezbednosnu pomoć i krade američke poslove.

“Posvećeni smo bezbednosti Japana i svih područja pod njegovom administrativnom kontrolom i daljem jačanju našeg veoma ključnog saveza” rekao je američki predsednik i dodao “Veza naše dve nacije i prijateljstvo naša dva naroda su veoma duboki. Ova administracija je rešena da još više približi te odnose”.

U zajedničkom saopštenju dvojice lidera navodi se da je rešenost Sjedinjenih Država da brane Japan kroz nuklearne i konvencionalne vojne kapacitete nepokolebljiva. Japan je dobio i američku podršku u sporu sa Pekingom u pogledu ostrva u Istočnom kineskom moru.

Međutim, i dalje postoji neizvesnost u trgovinskim odnosima dve zemlje, nakon što je Tramp povukao Sjedinjene Države iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu.

Japanski premijer rekao je da je “potpuno svestan” tog Trampovog poteza, ali da su se Japan i Sjedinjene Države saglasili o novom okviru za ekonomski dijalog.

“Priličan sam optimista da će biti dobrih rezultata tog dijaloga”, rekao je japanski lider i dodao da se Japan zalaže za fer i regularna trgovinska pravila u regionu.

Takođe je izrazio nadu da će biti donet zajednički paket za ekonomski podsticaj koji bi otvorio hiljade radnih mesta u Sjedinjenim Državama kroz javne i privatne investicije u infrastrukturu.

Tramp je naglasio da trgovinski odnosi dve zemlje moraju da budu "slobodni, fer i recipročni."

Predsednik SAD je na konferenciji za novinare u Beloj kući takođe rekao da je rešavanje pitanja severnokorejskog nuklearnog programa “vema veliki prioritet” za njega, ali nije izneo detalje o tome kako će se njegov pristup tom problemu razlikovati od onog koji je imao bivši predsednik Barak Obama.

Američki predsednik i japanski premijer su dvodnevne razgovore počeli zagrljajem i rukovanjem u Ovalnoj kancelariji. Kasnije su otputovali na Floridu, gde će sa suprugama provesti vikend u Trampovom letnjikovcu u Palm Biču.

Tramp se sastao sa Abeom u trenutku kada nova administracija, po svemu sudeći, usvaja tradicionalnu američku politiku prema Aziji koja obuhvata učvršćivanje postojećih saveza i saradnju sa Kinom.

XS
SM
MD
LG