Linkovi

Kako Putin i Rusija vide Trampa?


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je ublažio svoje komplimente upućene Rusiji I njenom autoritarnom lideru Vladimiru Putinu jer ga je ta retorika nedavno dovela u nevolju. Pošto je apelovao na Rusiju da pronadje 30.000 nestalih e-mejl poruka njegove demokratske rivalke Hilari Klinton, Tramp je rekao novinarima da ne zna Putina I da ga nikada nije nazvao velikim liderom, već liderom koji je bolji od predsednika Obame. Putin je pozravio Trampove uvertire, ali ruski gradjani navode da nemaju mnogo vere u Trampa:

Veoma rano u svojoj predsedničkoj kampanji, Tramp je rekao da bi se, ako bi bio izabran, dobro slagao sa Putinom:

“Kad me ljudi vole ja volim njih. Čak i Putina, znate Putina. Oni žele da se distanciram od Putina, ali ruski predsednik je rekao da je Tramp genije i da će biti naredni lider.”

Ruski predsednik Putin je odgovorio opreznije:

“Tramp je samouveren i upečatljiv. Nisam dao nikakvu drugu procenu o njemu. Ali ono na šta specifično obraćam pažnju, posebno pozdravljam i ne mislim da je u tome bilo šta pogrešno, je činjenica da je Tramp izjavio da je spreman da u potpunosti ponovo uspostavi odnose Rusija- SAD. Šta tu ima loše? Mi svi to pozdravljamo, zar vi ne?”

Obični ruski gradjani otvorenije govore šta misle o Trampu.

“Ne smatram ga pozitivnom osobom. Mislim da predsednik mora da bude skroman, uzdržan, da ne bude emotivan. Kao što je naš Putin.”, tvrdi inženjer Galina

Oni nisu sigurni da Tramp može značajno da promeni odnose izmedju SAD i Rusije.

“Mislim da će, ako Tramp postane novi američki predsednik, to imati uticaj na naše odnose sa SAD, ali ne veliki uticaj. Na kraju krajeva, ono što je zaista važno je program kandidata, a ne njihova želja da šokiraju – to nije nešto što čovek treba da uzme u obzir kada bira predsednika.”, kaže prolaznica Kristina.

Tramp nije vrsta osoba kakvu bi Putin želeo da on bude, kaže ruski novinar Mihail Zigar.

“Putin se verovatno nada da bi bilo moguće podeliti svet na različite sfere uticaja sa Donaldom Trampom – ne mislim da je Tramp ta vrsta čoveka.”

Medjutim, Demokratski nacionalni komitet i izborni štab Hilari Klinton su ove nedelje optužili Moskvu da je provalila u servere DNC-a da bi pronašla imejl poruke koje nagoveštavaju da su stranački funkcioneri favorizovali Hilari Klinton u odnosu na njenog demokratskog rivala Bernija Sandersa, a američka vlada uzima te tvrdnje veoma ozbiljno. Mediji takodje ispituju Trampove poslovne veze sa Rusijm.

Tramp je u četvrtak rekao da je bio sarkastičan kada je pozvao Rusiju da potraži imejl poruke Hilari Klinton. On je takodje prestao da u javnosti hvali Putina.

XS
SM
MD
LG