Linkovi

Tramp: Rusija se možda mešala, ali i drugi


Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Varšavi, 6. jul 2017.
Predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Varšavi, 6. jul 2017.

Predsednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da se Rusija možda mešala u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, ali da su se možda mešali i drugi.

"Mislim da je u pitanju bila Rusija, ali možda i drugi ljudi i zemlje. Možda se mešao veliki broj ljudi. Niko zaista ne zna. Niko ne zna sigurno", rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Varšavi, pre odlaska na samit G20 u Hamburgu u Nemačkoj.

Trampova izjava je u suprotnosti sa zaključkom američke obaveštajne zajednice da je ruski predsednik Vladimir Putin lično naredio sprovođenje kampanje za diskreditaciju američkih izbora i Trampove rivalke, bivše državne sekretarke Hilari Klinton.

Obaveštajne agencije su to zaključile u avgustu, tri meseca pre novembarskih izbora, što je ponovo navelo Trampa da se zapita zašto njegov prethodnik, bivši predsednik Barak Obama, "nije uradio ništa tim povodom".

"Zašto nije ništa uradio? Koliko razumem, CIA ga je obavestila o Rusiji. I on nije uradio ništa. Kažu da se uplašio. Ja ne mislim da je to slučaj. Mislio je da će Hilari Klinton da pobedi i odlučio da ništa ne uradi", ustvrdio je Tramp.

Svoj skepticizam u pogledu zaključka obaveštajne zajednice o ruskom mešanju, Tramp je opravdao 14 godina starom, pogrešnom analizom da bivši irački predsednik Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje, što je dovelo do američke invazije 2003. godine.

"Sećam se da sam slušao o Iraku i oružju za masovno uništenje. Kako su svi mogli da budu 100 odsto sigurni da je Irak posedovao oružje za masovno uništenje. I pogodite šta se dogodilo? To je dovelo do velikog haosa. Nisu bili u pravu", prisetio se predsednik Tramp.

Američki predsednik će se prvi put sastati sa Putinom u petak, na marginama samita G20, ali još nije izvesno da li će razgovarati o ruskom mešanju, koje je predmet više istraga u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG